Дострокові вибори у Словенії виграла права антиіммігрантська партія

 

Правоконсервативна Словенська демократична партія (СДП) перемагає на дострокових парламентських виборах у Словенії, що відбулися в неділю, 3 червня.

За даними екзитполів, вона набирає 24,4% голосів, що може принести їй 25 із 90 місць у парламенті, передає “Німецька хвиля“.

Очолює партію 59-річний Янез Янша, який із 2004-го по 2008-й та в 2012-2013 роках був прем’єр-міністром, у 1990-1994 і 2000 роках – міністром оборони, а 2014 року сидів у в’язниці за обвинуваченням у корупції.

Агентство dpa зазначає, що ідеологічним зразком для Янші є прем’єр сусідньої Угорщини Віктор Орбан, а програма СДП сповнена антимігрантської та ксенофобської риторики.
Сам Орбан назвав Янша “гарантом виживання словенського народу”.

Друге місце і 12,6% отримала лівоцентристська партія “Список Мар’яна Шареца”.

Партія сучасного центру нинішнього прем’єр-міністра Міро Церара опинилася на третьому місці з 9,8% голосів.

На думку аналітиків, СДП, вірогідно, буде важко знайти партнерів для формування правлячої коаліції, оскільки її голова Янша зараз практично ізольований у політичних колах Словенії.

Дострокові парламентські вибори у Словенії відбулися на тлі політичної кризи і відставки в березні прем’єра Міро Церара.

Читайте також:
Президент Словенії під час візиту запевнив Україну в підтримці

Центрист Борут Пахор повторно виграв вибори президента Словенії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна