Центрист Борут Пахор повторно виграв вибори президента Словенії

 

Чинний президент Словенії Борут Пахор переміг у другому турі президентських виборів, набравши 52,9% голосів.
Як передає “Новинарня“, такі ввечері в неділю, 12 листопада, повідомила державна виборча комісія після підрахунку 99,98% бюлетенів.

Підсумкова явка виборців склала 41,7%, або понад 715 тис. осіб із 1,7 мільйона, що ​​мали право голосу.

Опонент Пахора Мар’ян Шарец набрав менше 47% голосів та достроково визнав поразку.

Пахор подякував усім, хто підтримав його. За словами переможця, п’ять років тому громадяни обрали його, тому що були проти тодішнього президента Данило Тюрка, тепер же вони голосували за “свого” політика.

“Словенці стають більш впевненими в собі, більш суверенними, більш мислячими, більш відкритими і менш спірними”, – сказав сказав Пахор, якого цитує державна агенція РТВ.

За підсумками першого туру Борут Пахор здобув 47% голосів виборців. 39-річний комедійний актор, який двічі був мером міста Камнік, Мар’ян Шарец тоді набрав 27% голосів.

Пахор раніше тривалий час був лідером соціал-демократів та очолював словенський уряд з 2008 до 2012-го – в роки фінансової кризи, а в 2000-2004 роках був спікером парламенту.
Під час передвиборної кампанії-2017 Пахор заявляв, що його головне завдання – об’єднати людей.
Він активно проводив безпосередні зустрічі з виборцями. Також Пахора знають як “короля Instagram”, оскільки він дуже активно використовує цю соцмережу.

Словенія є парламентською республікою, тому повноваження президента обмежені. Він представляє країну на міжнародній арені, пропонує парламенту кандидатуру голови уряду, призначає вибори в державні збори (однопалатний парламент) і вносить на його затвердження закони, призначає й відкликає послів, здійснює помилування та вручає нагороди, є верховним головнокомандувачем.

Читайте також:
Порошенко у Словенії відкрив пам’ятник Сковороді
та схилив на бік України щодо санкцій проти РФ

“Неформальний” візит Путіна в Словенію: розширити вплив,
щоб зняти санкції з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна