Француза-терориста, затриманого СБУ перед Євро-2016, посадили на 6 років

 

Любомльський районний суд Волинської області визнав винним громадянина Франції Грегуара Муто у підготовці терористичного акту та спробі контрабанди зброї. Колегія суддів оголосила йому вирок, повідомляє “Громадське“.

З матеріалів кримінальної справи стало відомо, що зброю французові продав агент СБУ, колишній боєць батальйону “Азов” Михайло Зубов, з яким Муто познайомився на Донбасі у 2015 році. В автомобілі Муто перевозив не справжню зброю, а зазлалегідь виготовлені СБУ муляжі.

У суді обвинувачення представило оперативні аудиозаписи, на яких Муто начебто розповідає Зубову про плани вчинення терактів. Втім сам він не підтвердив і не спростував їх аутентичність і взагалі відмовився від свідчень у суді.

Суд також не зміг заслухати свідчення Михайла Зубова, основного свідка обвинувачення, оскільки минулої весни той вчинив самогубство. Суд відмовився кваліфікувати злочини Муто як групові, тобто вчинені за попередньою змовою групою осіб, оскільки слідство так і не знайшло спільників Муто.

Француза було засуджено до 6 років позбавлення волі.

Ані прокуратура, ані захист поки не коментують, чи будуть вони оскаржувати вирок Любомльського суду.

Грегуар Муто в суді

Читайте також:
СБУ оприлюднила запис розмов французького терориста

Нагадаємо, у травні 2016 року СБ України прозвітувала про успішне затримання після тривалої “розробки” громадянина Франції, який нібито планував 15 терактів у Франції під час чемпіонату Європи з футболу.
Голова СБУ Василь Грицак заявив про можливий “російський слід” у цій справі, оприлюднивши запис розмов зловмисника.

ЗМІ повідомили, що затриманого звуть Грегуар, гадане прізвище – Монто (чи Муто).
Підозрюваний був незадоволений політикою своєї країни щодо міграції, глобалізації та мусульманства.
Французька сторона припускала, що Грегуар не терорист, а контрабандист зброї.

Читайте також:
В СБУ розповіли подробиці розробки француза – “підривника Євро”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна