Український фільм “Донбас” отримав приз за кращу режисуру в Каннах

оновлено

Стрічка українського режисера Сергія Лозниці “Донбас” отримала приз за кращу режисуру конкурсної програми “Особливий погляд” на 71-му Каннському кінофестивалі.
Про це у “Фейсбуці” повідомив продюсер Денис Іванов.

“Особливий погляд” є другою за значимістю після основного конкурсу програмою Каннського фестивалю.

Як повідомлялаНовинарня“, сценарій фільму заснований на документальних матеріалах. Лозниця розповідає про події, що відбувалися на сході України. У центрі уваги – люди, вимушені пристосовуватися до життя в умовах, коли розпадаються інститути влади, сімейні та професійні зв’язки.

“Донбас” – антивоєнна стрічка, герої якої – жертви обставин. “Де межа між фактом та вимислом? Чи можливо зберегти здоровий глузд і людську гідність у таких умовах?” – тема фільму.

Зйомки проходили цієї зими у Кривому Розі.

“Я щасливий, що зможу поділитися фільмом з найвимогливішою, досвідченою та чутливою публікою – журі та глядачами Каннського фестивалю. Для мене дуже важливо звернути увагу творців та політиків на проблему Донбасу. Наскільки я можу судити, це головна проблема нашого часу. Мова йде не про один регіон, країну або політичну систему, а про людство і цивілізацію в цілому. Про кожного з нас – сьогодні”, – сказав Сергій Лозниця.

Сергій Лозниця

“Донбас” створювався в копродукції Німеччини, України, Нідерландів, Франції та Румунії. Українським копродюсером виступив Денис Іванов та кінокомпанія “Артхаус Трафік”.

Стрічка стала одним із переможців 8-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно.

Вихід фільму “Донбас” в український прокат запланований на 2018 рік.

Сергій Лозниця є одним із найвідоміших у світі українських режисерів ігрового та документального кіно. Його фільм “Щастя моє” (2010) став першою українською стрічкою часів незалежності, яка брала участь в офіційному конкурсі Канського фестивалю. Також в офіційній програмі Канна відбулися прем’єри інших картин Лозниці, створених за участі України – “Майдан” (2014) та “Лагідна” (2017).
Документальну картину Сергія Лозниці “Аустерліц” було номіновано на премію Європейської кіноакадемії за найкращий документальний фільм-2017.

Президент Петро Порошенко привітав Лозницю з отриманням нагороди на Каннському кінофестивалі.
“Стрічка “Донбас” українського режисера Сергія Лозниці отримала відзнаку за найкращу режисуру Каннського конкурсу “Особливий погляд”. Вітаю Сергія та усю команду, яка працювала над фільмом! Це – важлива перемога українського кінематографу“, – зазначив Порошенко у “Твіттері”.

Читайте також:
Знятий за участю України фільм отримав нагороду в Каннах

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна