Відкриття руху по Кримському мосту: різко негативна реакція світу

 

Вранці в середу, 16 травня, сотні приватних автомобілів почали рух Кримським мостом, збудованим РФ між окупованим Кримом і Таманським півостровом.

Вони почали збиратися на під’їзних дорогах до мосту ще о 3.00.

Рух мостом з боку Кубані розпочався приблизно о 5.25 за московським часом, з боку Криму – о 5.35.

У Керчі колону очолили близько 70 машин журналістів, блогерів та громадських діячів, за ними йшли сотні байкерів і місцеві жителі, передає “Кримінформ”.

Водіям перед поїздкою роздали брошури з інформацією про міст та правилами дорожнього руху.

На сайті “Кримський міст” зазначається що максимальна дозволена швидкість руху на мосту і підходах до нього становить 90 км/год, зупинки заборонені.

Для контролю за дотриманням ПДР на мосту встановлено 10 автоматичних комплексів. Звідти інформація надходить у центральний диспетчерський пункт, розташований на виробничій базі експлуатаційної служби мосту на Таманському півострові (Краснодарський край РФ).

Як повідомляла “Новинарня“, церемонія відкриття транспортного переходу через Керченську протоку відбулася 15 травня.

Першою мостом із Кубані в анексований Крим проїхала колона будівельної техніки на чолі з КамАЗом, яким керував президент Росії Володимир Путін.

На церемонії були помічені багато російських зірок. Серед них – Діма Білан, Григорій Лепс, Олена Максимова, Пелагея. Вони виступили на святковому концерті, ведучою якого стала Марина Кім.

Читайте також:
Керченський міст дав тріщину ще до відкриття. ФОТО

Реакція України

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із відкриттям мосту через Керченську протоку та вкотре наголосило на протиправності будівництва Росією цього інфраструктурного об’єкта без згоди України.
Про це йдеться в заяві МЗС, оприлюдненій 15 травня.

“Такі дії Москви фундаментально суперечать загальновизнаним нормам і принципам міжнародного права, грубо порушують Конвенцію ООН з морського права 1982 року та двосторонні договірні зобов’язання перед Україною”, – наголошено в заяві.

“В умовах російської збройної агресії проти України та тимчасової окупації Кримського півострова це фактично є спробою легітимізувати анексію частини суверенної території України”, – підкреслили на Михайлівській площі.

Будівництво мосту, як і будь-які інші дії кремлівської окупаційної влади, жодним чином не можуть змінити статус Автономної Республіки Крим та міста Севастополь як невід’ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах. Російська Федерація як держава-окупант несе повну відповідальність за наслідки своїх міжнародно-протиправних діянь та відшкодовуватиме заподіяну шкоду, наголошує МЗС України.

Зазначається, що Україна послідовно працюватиме над розширенням національних та міжнародних санкцій до фізичних та юридичних осіб, причетних до незаконного будівництва мостового переходу через Керченську протоку.

Реакція світу

США

Держдеп США засудив будівництво та часткове відкриття Росією Керченського (Кримського) мосту. Про це повідомила офіційний представник Державного департаменту США Хізер Нойєрт.

У Держдепі підкреслили, що Крим є частиною України, а будівництво мосту відбувалося без дозволу української сторони.

“Будівництво Росією Керченського мосту свідчить про постійну готовність РФ порушувати норми міжнародного права”, – зазначила Нойєрт.

За її словами, Керченський міст відображає не лише спробу Росії закріпити незаконне захоплення та окупацію Криму – він також ускладнює навігацію в Керченській протоці, яка єдиним шляхом до територіальних вод України в Азовському морі, обмежуючи розмір кораблів, що можуть там проходити.

“Ми закликаємо Росію не обмежувати цей судохідний коридор”, – наголосили в Держдепі.

Хізер Нойєрт нагадала, що США ввели санкції проти низки осіб та компаній, причетних до цього проекту.

“Ці та інші санкції, пов’язані з Кримом, залишаться чинними, поки росія не поверне контроль над півостровом Україні”, – зазначила вона.

Також США вкотре підтвердили свою прихильність суверенітету й територіальній цілісності України та нагадали про вираження цього зобов’язання міжнародним співтовариством у Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262.

Євросоюз

Незаконне спорудження Російською Федерацією Керченського мосту є ще одним порушенням суверенітету України. Про це йдеться у заяві речника Європейського Союзу Майї Косьянчич щодо відкриття мосту через Керченську протоку.

“Російська Федерація побудувала Керченський міст до Кримського півострова без згоди України. Це становить ще одне порушення суверенітету і територіальної цілісності України з боку Росії”, – наголошується в заяві.

В ЄС також заявляють, що спорудження мосту спрямоване на подальшу примусову інтеграцію незаконно анексованого півострова з Росією та його ізоляцію від України, частиною якої він залишається.

Крім того, міст обмежує проходження суден через Керченську протоку до українських портів в Азовському морі.

“Європейський Союз продовжує засуджувати незаконну анексію Криму та Севастополя Росією та не визнає це порушення міжнародного права”, – констатовано в заяві.

Велика Британія

Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії виступило із засудженням відкриття мосту через Керченську протоку до окупованого Криму. Про це йдеться в заяві міністра у справах Європи та Америки сера Алана Данкана, розміщеній на сайті британського уряду.

“Крим – це частина України, і його анексія Росією є порушенням міжнародного права”, – заявив Данкан.

“Відкриття цього мосту являє собою ще одне порушення суверенітету України та є ще одним прикладом зухвалої поведінки Росії. Ми продовжуємо співпрацювати з партнерами, щоби чинити спротив анексії, включаючи збереження жорсткого пакету санкцій”, – наголосив він.

Також сер Данкан заявив, що Сполучене Королівство залишається глибоко стурбованим ситуацією з правами людини в окупованому Криму. Зокрема, британський міністр відзначив, що на півострові спостерігається систематичне переслідування груп меншин та тих осіб, які виступають проти анексії Росією Криму.

“Ми знову закликаємо Росію звільнити усіх українських політичних бранців, які утримуються в Криму та в Росії, і дозволити необмежений доступ на півострів для міжнародних організацій зі спостереження за правами людини”, – додав дипломат.

Франція

Міністерство Європи та закордонних справ Франції засудило будівництво Росією мосту через Керченську протоку. Про це йдеться у заяві речника МЗС Франції, опубліковане посольством ФР в Україні.

“Франція засуджує будівництво Росією Керченського мосту, який ще більше позбавить Україну повного доступу та можливості використання своїх міжнародно визнаних територіальних вод”, – наголошується у повідомленні.

“Наша країна залишається рішучою прихильницею відновлення суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Зміна кордонів силоміць суперечить міжнародному праву та, в тому числі, зобов’язанням РФ. Це створює пряму загрозу миру та безпеці і тягне серйозні наслідки для світового порядку”, – зазначив речник зовнішньополітичного відомства Франції.

“Саме тому міжнародне співтовариство, Європейський Союз та Франція не визнають анексію Криму Росією”, – підкреслюється у заяві.

Окремо в МЗС Франції прокоментували візит мера міста Маріньян до окупованого Криму з метою підписання угоди з міською владою Євпаторії, а також участь французьких депутатів у церемонії відкриття Керченського мосту.

“Наша позиція є чіткою: підписана міською владою Маріньяна угода не відображає позицію французького уряду. Так само, участь французьких депутатів в церемонії відкриття є особистою ініціативою, про яку ми шкодуємо: вона суперечить міжнародному праву і не накладає відповідальності на французькі органи влади”, – підсумували в МЗС Франції.

Позиція Кремля

Росія, яка окупувала Крим, заявила, що не збирається погоджувати свої дії на території анексованого півострова ні з ким. Про це повідомила прес-служба посольства Росії у США на своїй сторінці у Facebook.

“Вашингтон передбачувано незадоволений. Але Крим – Росія. Дозволу на будівництво транспортної інфраструктури в інтересах жителів російських регіонів ні в кого питати не будемо”, – йдеться в заяві.

Читайте також:
Автобус із будівельниками упав у Керченську протоку:
число жертв зросло до 18. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, спорудження Керченського мосту в окупований Крим Росія почала в 2014 році.  Транспортний перехід поєднав анексований український півострів із Краснодарським краєм РФ (наразі сполучення з Росією здійснювалося лише поромами по морю та літаками; ці способи суперечать законодавству України).

Будівництво тривало по всій довжині 19-кілометрового переходу, який проходить через український острів Тузла.
Близько 7 тисяч паль, відповідно до заяв будівельників, забивали на глибину від 16 до 90 метрів.

Згідно з першими анонсами, рух автомобілів по чотирьох смугах мосту мав початися в грудні 2018 року, залізничного транспорту – у 2019 році.

Загальна вартість всіх робіт зі спорудження мосту та відповідної інфраструктури була оголошена в розмірі 228 млрд. руб., генпідрядник — ТОВ “Стройгазмонтаж” російського олігарха Аркадія Ротенберга, близького до президента Путіна.
Вартість зростала, будівництво  призупинялося.

Загальна вартість проекту мосту в Крим перевищила 300 млрд. рублів (близько 5 млрд. доларів), що в тричі дорожче будівництва найдовшого мосту в світі (міст довжиною 164,8 км між Шанхаєм і Нанкіном обійшовся в 1,46 млрд. доларів).

Будівництво у вибраному місці ускладнюється тектонічним розломом, що йде дном Керченської протоки, великою товщиною відкладень мулу, льодоставом та великою кількістю грязьових вулканів.
Українські фахівці неодноразово заявляли про неможливість спорудження стійкого мосту в таких умовах.

У жовтні 2017 року будівництво Керченського мосту пройшло свій пік – було зведено автомобільну арку.

Зрештою міст за підсумками онлайн-голосування в РФ назвали Кримським.

Читайте також:
У Криму шторм прибив до берега труби з Керченського мосту

Росіяни не встигають із безпекою Керченського мосту до пуску руху 9 травня, – “ІС”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна