Суд залишив капітану “Норда” запобіжний захід із заставою

 

Суд Херсонської області відхилив апеляцію захисту на арешт капітана судна “Норд” із Керчі Володимира Горбенка.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на прес-секретаря прокуратури АР Крим Тетяна Тихончик.

“Там був запобіжний захід тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Застава була внесена. Захист хотів, щоб цей запобіжний захід був скасований, але він залишається в силі”, – пояснила речниця.

Тихончик наголосила, що після внесення застави Горбенку потрібно щопонеділка з’являтися до слідчого і повідомляти про своє місце перебування.

Читайте також:
Двоє моряків “Норда” обманним шляхом покинули Україну через Білорусь

Як повідомляла “Новинарня“, 25 березня корабель морської охорони ДПС України затримав в Азовському морі риболовецьке судно-порушник “Норд” під прапором Російської Федерації. Було встановлено, що сейнер зареєстрований в Керчі – в окупованому Росією Криму.
Затримане судно із командою (10 осіб) відконвоювали до порту Бердянська для перевірочних та процесуальних дій.

30 березня суд заарештував “Норд”. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна із закритого Києвом порту Керчі.

2 квітня його капітанові, громадянину України Володимиру Горбенку оголосили підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 332-1 (порушення порядку в’їзду і виїзду з тимчасово окупованої території України) Кримінального кодексу України.

6 квітня Херсонський міський суд обрав Горбенку запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави в сумі 35240 грн.

Маріупольський суд наклав на членів екіпажу сейнера з Керчі адміністративний штраф за статтею “Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї”. Вони вийшли з-під варти, але не були випущені з України.

10 квітня капітан “Норда” Горбенко вийшов з СІЗО під заставу і поїхав до лікаря.
Однак уже 11 квітня прокуратура оголосила Горбенкові нову підозру – за ст. 249 (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ, за якою передбачена відповідальність до трьох років позбавлення волі.
За цим провадженням йому обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання з покладанням обов’язків – прибувати на першу вимогу до слідчого, судді чи прокурора, а також не відвідувати територію окупованого РФ Криму.

Як відомо, з липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування всіх портів окупованого РФ Криму.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна