Напад на “кіборга” в Києві: зі всіх учасників затримано лише одну. ОНОВЛЕНО

оновлено

Підозрювану у причетності до нападу на “кіборга” Дмитра “Вербича” Іващенка доправили до Києва після затримання у Харкові. Про це з посиланням на речницю прокуратури Києва Надію Максимець у понеділок, 7 травня, повідомили “ТЕКСТИ“.

Із затриманою працюють слідчі, їй вже повідомлено про підозру у нападі. Готується клопотання про обрання запобіжного заходу – джерела у поліції повідомили, що засідання суду з цього питання має відбутися у вівторок, 8 травня.

“Ми обов’язково повідомимо про це детальніше, але не раніше, ніж з ним ознайомиться підозрювана”, – наводить видання слова Максимець.

Стосовно інших учасників нападу Максимець заявила, що їхні особи встановлюються. Вона додала, що не має дозволу казати більше на цю тему – це може зашкодити встановленню та затриманню підозрюваних.

Джерела у Нацполіції дали зрозуміти журналістам видання, що серед затриманих у Харкові, чиї фото ширяться у ЗМІ, до безпосереднього нападу на “Вербича” і справді була причетна лише одна дівчина, якій сьогодні прокуратура Києва й оголосила підозру.

Це підтвердила і адвокатка постраждалого Наталя Фещик у коментарі Громадському:

“Так. Тільки одна із затриманих причетна до нападу. Це точна інформація. Я говорила з начальником карного розшуку”, — сказала юристка.

Відповідно, поширене раніше повідомлення про затримання підозрюваних (у множині) у Харкові є неточним.

Ймовірно, затриманою підозрюваною є Катерина Лапінська – активістка ліворадикальної організації та донька начальника відділу аудиту у сфері ресурсного забезпечення Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України, полковника Лапінського Сергія Вікторовича

За повідомленням прокуратури Києва, підозра затриманій дівчині стосується хуліганства (ч.4 ст.296 Кримінального кодексу). Однак друзі Дмитра Вербича, ветерани АТО та волонтери, які включились у справу, наполягають на необхідності кваліфікації події як замаху на вбивство.

“Хуліганство, по якій інкримінується зараз – це тяжка стаття, серйозна стаття, по якій можна просити відповідний запобіжний захід”, – коментує речниця прокуратури Надія Максимець.

Увечері 7 травня прокуратура Києва оголосила про повідомлення підозри у заочному порядку ще одному учаснику нападу на Дмитра Вербича. Мова йде про особу, яка перетнула кордон в бік Польщі, з чого можна зробити висновок, що йдеться про учасника нападу з російським громадянством, про якого раніше повідомляла прес-служба СБУ.

Окрім “хуліганства”, росіянину інкримінують також і статтю “розбій”. Як повідомлялось раніше, нападники підібрали сумку Дмитра Вербича з мобільником та грошима, яка опинилась на землі під час нападу.

“Встановлено, що зловмисник перетнув кордон у бік Польщі. У зв’язку з цим фігуранту заочно повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням предмета, спеціально пристосованого та заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень) та ч. 2 ст. 187 КК України (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб)”, – йдеться у повідомленні прокуратури.

Крім того, у відомстві вже підготовлено клопотання про дозвіл на його затримання з метою приводу до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

“Слідчі дії тривають, встановлюються інші учасники злочинної групи”, – зазначено у повідомленні.

ОНОВЛЕНО. За інформацією прес-служби прокуратури Києва, запобіжний захід для підозрюваної 8 травня розглядатиме Подільський районний суд. Початок засідання о 15:00.

Як повідомляла “Новинарня“, 2 травня (в роковини одеських подій) в Києві на вулиці Костянтинівській банда з чотирьох чи п’яти осіб в масках, серед яких були дівчата, напала на ветерана АТО, “кіборга” Дмитра Іващенка (Вербича, Івіча). Вони завдали удару ножем в нижню частину спини, залили сльозогінним газом та намагалися добити молотком. Одна з дівчат знімала напад на відео. Вербич був госпіталізований в обласну лікарню, йому зробили операцію.

Було оприлюднено відео з нападом на АТОвця та фото нападників у різних ракурсах.

Громадські активісти вирахували в нападниках так званих “антифашистів” – учасників першотравневого маршу групи “Революційна дія”.

За фактом нападу відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

У Службі безпеки України з’ясували, що організатором нападу на “кіборга” Вербича є громадянин Росії, який залишив територію України 4 травня, виїхавши до Польщі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна