Справа про держзраду: захист кримського екс-“міністра” Михальчевського кличе в суд Іслямова

оновлено

Прокуратура АР Крим та слідчий управління СБУ в Криму вимагають продовжити на два місяці арешт для колишнього окупаційного “міністра охорони здоров’я Криму” Петра Михальчевського, якого підозрюють у державній зраді.
Про це стало відомо в Херсонському міськсуді, де в середу, 25 квітня, відбувався розгляд справи Михальчевського.

Як передає кореспондент “Новинарні“, слідство заявило, що є всі підстави для того, аби вручити Михальчевському уточнену підозру. Окрім державної зради, йому висувають “перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту” (інша обставина ч. 1 ст. 111 ККУ).

Адвокат підозрюваного Олена Чернова сказала, що не отримувала клопотання, протестує проти його долучення та не хоче ознайомлюватися з ним.

Суддя Галина Радченко оголосила про перерву на дві години.

До цього адвокат Чернова встигла заявити клопотання, в якому просить викликати в засідання свідків обвинувачення. Зокрема, вона вимагає викликати свідка Ленура Іслямова, який, відповідно до матеріалів справи, мешкає у Херсоні та може з’явитися на вимогу суду.

Як відомо, у квітні-травні 2014 року, вже після анексії Криму Росією, Іслямов був в.о. віце-прем’ єра в колабораційній Раді міністрів Криму. Уже після цього він переїхав на материкову Україну і став активним як віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар та власник телеканалу ATR.

Сам Петро Михальчевський вже традиційно заявив, що він невинний і його утримують під вартою незаконно.

“За що мене тримають під вартою вже чотири місяці? Я лікар, а як лікар може бути зрадником Батьківщини?.. Мене моя країна кинула, як і всіх, хто там (у Криму) перебував”, – сказав екс-“міністр” з-за ґрат.

Також він закликав почати розгляд його справи і підозри по суті.

ОНОВЛЕНО. Зрештою суд продовжив термін перебування під вартою Петру Михальчевському ще на два місяці – до 24 червня.

Як повідомила адвокат Чернова, сторона захисту оскаржуватиме це рішення.

Фото: НовинарняНагадаємо, що Петро Михальчевський у січні 2018 року за рішенням суду отримав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на один місяць. Як передавала “Новинарня”, таку санкцію затриманому визначив 8 січня суд у Херсоні. Згодом суд двічі подовжував тримання під вартою.

СБУ виявила екс-“міністра” Криму Михальчевського в Києві і 5 січня провела обшук у його орендованому помешканні. Екс-чиновнику інкримінується ст. 111 КК України (“держзрада”), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Петро Михальчевський був “міністром охорони здоров’я Криму” з березня до червня 2014 року після анексії Криму Росією.
Згодом окупаційна влада звинуватила його в участі у корупційних схемах, після чого посадовець написав заяву про відставку за власним бажанням.

“Справу Михальчевського” у Херсонському міському суді 25 квітня розглядає та сама суддя Галина Радченко, яка цього ж дня відправила на два місяці під арешт “довірену особу Путіна в Криму” на виборах президента РФ 2018 року Олену Одновол-Юревич.

Як інформувала “Новинарня“, з початку 2018 року СБУ затримала загалом трьох колабораціоністів із органів окупаційної влади в Криму – екс-“міністра охорони здоров’я” Петра Михальчевського (у Києві), екс-заступника “міністра спорту Республіки Крим” Фаруха Камалова, який приїздив на Херсонщину робити біометричний паспорт (їм обом інкримінують ст. 111 ККУ – “державна зрада”), а також депутата Євпаторійської міськради Сергія Осьмініна (ч. 2 ст. 110 – “посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”).

Крім того, на Азовському морі українські прикордонники затримали риболовецький сейнер “Норд” із Керчі, його капітану Володимиру Горбенку висунули дві підозри та обрали запобіжні заходи, зокрема щодо заборони виїзду в Росію та Крим.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна