Придністровське врегулювання: Тирасполь і Кишинів домовилися про автономери та інше

 

Молдова та сепаратисти із так званої “ПМР” затвердили механізм реєстрації придністровських автомобілів, який дозволить їм виїжджати за кордон.

Як пише молдовське видання NewsMaker, механізм передбачає видачу автовласникам з Придністров’я “нейтральних” номерів, які не міститимуть жодної символіки або додаткових позначень: тільки три лідери і три цифри на білому тлі.

Пункти реєстрації і видачі номерів будуть розташовані в Тирасполі і Рибниці (ПМР). Їх відкриють за підтримки Місії ОБСЄ в Молдові, і там працюватимуть представники обох сторін.

У Кишиневі це вважають досягненням, адже раніше Тирасполь опирався роботі молдовських чиновників на території самопроголошеної “ПМР”.

Заяви на реєстрацію можна буде подати румунською або російською мовою. Зробити це може будь-який постійний житель Придністров’я незалежно від громадянства. Роздільні бази даних авто будуть розміщені і в Кишиневі, і в Тирасполі.

Ті автовласники з Придністров’я, які не виїжджають за кордон, можуть не отримувати нейтральні номери. Але за придністровським номерами можна буде пересуватися тільки територією Молдови.

Паралельне використання двох типів номерів на одному автомобілі не допускається.

Узгоджений сторонами механізм почне діяти з 1 вересня. У разі виявлення систематичних порушень кожна зі сторін має право його призупинити.

Угода щодо автомобільних номерів – не перша, реалізована сторонами з початку 208 року.
Раніше Кишинів і Тирасполь регламентували використання моста біля сіл Гура Бикулуй і Бичок, почали апостилізацію в Молдові придністровських дипломів про освіту, забезпечили функціонування шкіл із навчанням на основі латинської графіки в Придністров’ї.

Напередодні було підписано угоди про відновлення доступу фермерів до земель у Дубоссарському районі.

В ОБСЄ наголосили, що досягнуті результати дозволяють спецпредставникові італійського головування ОБСЄ Франко Фраттіні скликати чергову зустріч з приводу придністровського врегулювання у форматі “5+2” (Молдова, Придністров’я, Росія, Україна, ОБСЄ плюс спостерігачі – ЄС, США).
Імовірно вона відбудеться в кінці травня у Римі.

Як відомо, активна фаза конфлікту в Молдові – між урядовими силами та проросійськими бойовиками Придністров’я – тривала в березні-липні 1992 року. З обох боків загинуло загалом близько 1200 осіб.
Відтоді конфлікт залишається замороженим. Території на лівому березі Дністра контролює угруповання “Придністровська молдавська республіка”, яку підтримують так звані “миротворці” з 14-ї російської армії.

Читайте також:
Молдова просить Україну про “зелений коридор” для виведення російських військ
з ПМР

Молдова поставила своїх прикордонників і митників на ПП “Кучурган”
між Україною і “ПМР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна