В ООН придумали спосіб обійти вето Росії

 

Країни Заходу знайшли механізм блокування вето Росії в Раді Безпеки ООН щодо Сирії.

Як пише DW.com з посиланням на британську газету The Guardian, ідеться про резолюцію “Єдність заради миру”, прийняту в 1950 році. Цей документ ухвалювали на той випадок, якщо Радбез ООН не зможе реалізовувати свої повноваження у сфері безпеки через суперечки постійних членів.
З

а даними видання, резолюція дозволяє дев’ятьом із 15 членів Ради безпеки ООН обійти вето та винести будь-яке питання на загальне голосування в Генасамблеї ООН, яка нараховує 193 держави-члени. Для ухвалення рішення необхідні дві третини голосів Генасамблеї.

Досі Росія 11 разів користувалася правом вето в Радбезі ООН, блокуючи проекти резолюцій щодо Сирії. 

Активність держав Заходу посилилася після хімічної атаки в сирійському місті Дума, яка відбулася в ніч на 7 квітня. За даними гуманітарних організацій, вертоліт скинув бочкові бомби з хімікатами на місто, яке на той час контролювала опозиція жо режиму Асада. Десятки людей загинули, сотні звернулися до лікарень.

Для ухвалення резолюції РБ ООН потрібно мінімум 9 голосів “за” і водночас відсутність вето від постійних членів Радбезу (Росії, США, Китаю, Франції, Великої Британії).

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна