“Сьогодні-завтра в колонію”. Вирок російському найманцю Агєєву вступив у силу

 

Вирок – 10 років позбавлення волі – для громадянина Віктора Агеєва набув чинності в четвер, 5 квітня.
Це сталося після того, як Апеляційний суд Луганської області залишив чинним вирок Агєєву Новоайдарського райсуду, повідомив “Радіо Свобода” адвокат росіянина Віктор Чевгуз.

Він сказав, що оскільки вирок уже вступив у силу, Агеєва можуть “теоретично сьогодні-завтра” відправити в колонію для відбування покарання.

“Але я сподіваюся на те, що обмін пройде”, – зазначив адвокат.

За словами Чевгуза, захист планує подавати касаційну скаргу і розраховує на обмін Агеєва на українців, яких утримують у російських тюрмах.

“Я з ним (Агеєвим) погодив, будемо подавати касаційну скаргу. По закону передбачено три місяці, але ми не будемо [тягнути] через процес обміну. Ірина Геращенко говорила, що 23 росіяни включені в список на обмін на українців, які незаконно перебувають у російських тюрмах. Тому я буду намагатися якнайшвидше [подати скаргу], щоб довести до кінця юридичну сторону захисту Агеєва. Він включений у список [на обмін]”, – сказав адвокат.

Читайте також:
Росія не хоче міняти Агєєва, засудженого в Україні за найманство

Як інформувала “Новинарня“, російський військовослужбовець Віктор Агєєв рішенням Новоайдарського райсуду Луганської області 25 січня був визнаний винним у тероризмі, незаконному зберіганні й носінні вогнепальної зброї та боєприпасів і був засуджений до 10 років позбавлення волі.

Адвокат Віктор Чевгуз оскаржив вирок і з питань кваліфікації, і щодо міри покарання. Він заявив, що 10 років позбавлення волі є “надмірно суворим” покаранням для російського найманця – при тому що прокурор просив 12 років.

Громадянин РФ, житель Алтайського краю Віктор Агєєв – один із чотирьох бойовиків “ЛНР”, які були затримані військовослужбовцями 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ після бою 24 червня 2017 року в районі села Жолобок на Луганщині, що на лінії розмежування.

Тоді були вбиті капітан Олександр Щерба, 1978 р.н., громадянин Росії, та Олександр Супонін, 1999 р.н.
Разом з Агєєвим потрапили в полон троє громадян України з числа бойовиків “ЛНР” – Андрій Стоянов, Богдан Венгер, Даніїл Гладков.

Крім Агєєва: стали відомі всі імена полонених і вбитих під Жолобком бойовиків “ЛНР”. Їх таки зарізали (фото 18+)

У липні бойовики “ЛНР” включили Віктора Агєєва у список на обмін, позиціонуючи його як свого “ополченця”.
Однак українська сторона в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи виступила категорично проти такого обміну. “Ми очікуємо, що влада РФ визнає його наявність в Україні, суд повинен визначити ступінь його злочину, світ повинен знати подробиці злочину, тому що це факти російської військової присутності на Донбасі”, — заявляла Ірина Геращенко.

Водночас військовій прокуратурі не вдалося встановити, що Агєєв є чинним контрактником збройних сил РФ, що було заявлено на процесі в Новоайдарському суді Луганської області.

Його мати, Світлана Агєєва, зверталася до президента Петра Порошенка з проханням помилувати її сина і припинити війну, а також просила Віктора Медведчука включити Віктора до списку на обмін.

27 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і ОРДЛО 233 на 74. Україна не віддала громадян Росії, за також деяких засуджених за вбивство тощо. “Поміняємо їх на Сущенка і Сенцова”, – пояснив президент Петро Порошенко.

У січні 2018 року почав готуватися новий новий обмін з ОРДЛО, також із прискореним проведенням “юридичної чистки” утримуваних осіб для цього обміну.

Читайте також:
Мати Агєєва перед зустріччю з сином у Старобільському СІЗО поставила вимогу:
без українських ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна