Парламент схвалив за основу законопроект “Про нацбезпеку”

 

Верховна Рада Ухвалила за основу проект закону “Про національну безпеку”, внесений президентом України.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні в четвер, 5 квітня, законопроект із реєстраційним номером 8068 підтримали 265 нардепів.
До коаліції долучилися “Батьківщина”, Радикальна партія Ляшка та група “Воля народу”.
При цьому не дав голосів “Опозиційний блок”, лише по одному голосу “за” дали фракція “Самопоміч” та група “Відродження”.

Проект доповідав секретар РНБО Олександр Турчинов.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про національну безпеку.
На його прийнятті такого закону наполягають міжнародні партнери України.
Водночас на стадії підготовки проект суттєво змінили.

Законопроектом пропонується визначити механізми керівництва у сфері національної безпеки та оборони, унормувати структуру і склад сектору безпеки і оборони, системи управління, координації та взаємодії його органів, запровадити комплексний підхід до планування у сфері національної безпеки і оборони для забезпечення сталого та ефективного цивільного демократичного контролю над органами та формуваннями сектору безпеки і оборони.

Проект закону містить п’ять розділів. У Розділі І подано визначення термінів, які використовуються у проекті Закону.

Розділ ІІ закріплює правові засади та принципи державної політики у сфері національної безпеки і оборони, фундаментальні національні інтереси України, серед яких забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, набуття членства в Європейському Союзі та в Організації Північно-Атлантичного договору.

Розділ ІІІ визначає засади та механізми цивільного демократичного контролю, повноваження у здійсненні такого контролю законодавчої, виконавчої й судової влади, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства.

Розділ IV визначає склад сектору безпеки і оборони та правовий статус основних органів, що входять до його складу, а також управління та координацію у сфері національної безпеки.

Серед іншого, в проекті закону передбачається дві вертикалі керівництва Збройними силами – через розмежування посад начальника Генштабу ЗСУ і головнокомандувача ЗСУ.

Розділ V регулює планування у сфері національної безпеки і оборони, визначає основні документи довгострокового планування, зокрема Стратегію національної безпеки України, Стратегію воєнної безпеки України, Стратегію громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегію кібербезпеки України, Національну розвідувальну програму, також порядок їх формування та реалізації у документах середньострокового та короткострокового планування.

Проект також передбачає скасування трьох законів, об’єднуючи їх – це закони “Про основи національної безпеки України”, “Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави” та “Про організацію оборонного планування”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна