Законпроект про нацбезпеку кардинально змінили, – Вінник

 

У Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони заявили про внесені суттєві зміни в президентському законопроекті про нацбезпеку №8068.

Про це сказав секретар комітету та керівник робочої групи Іван Вінник, передає “Українська правда”.

За його словами, робоча група ще не завершила доопрацювання законопроекту, але констатувала значне розширення його тексту для критичних та інших правок, на яких наполягають зокрема партнери з НАТО.

Так, Вінник зазначив, що у проекті закону будуть більш чітко прописані засади нацбезпеки, які регулюються законодавством, а також терміни щодо суб’єктів та об’єктів нацбезпеки, будуть описані особливості нацзагроз та інше.

Ідеться також про питання системи цивільно-демократичного контролю, яку необхідно створити в рамках входження до НАТО.

“Розпочинаємо процес реформування СБУ шляхом зміни її статусу, і пропонується назвати спеціальним органом з правоохоронними функціями та військовим формуванням у складі”, – зазначив Вінник.

За його словами, реформована служба зможе забезпечувати охорону державного кордону та буде займатися суто тими функціями, які мають забезпечити саме контртерористичну, антитерористичну діяльність та іншу правоохоронну діяльність в інших галузях, де це дозволено.

Вінник додав, що наразі пропонується комітет з питань нацбезпеки наділити більшими функціями для отримання даних від новостворенного спецоргану.

“Передбачається, що звіти мають подаватися двічі на рік. Комітет установить відповідну форму звіту та інформацію, яку необхідно подавати… Напевно, у значній мірі ця інформація буде мати грифи секретності”, – додав він.

Також Вінник наголосив, що під час роботи робочої групи було багато дискусій щодо координації різних військових підрозділів.

“Складно розібратися чи є взаємо перпендикулярні шляхи підпорядкування… Напевне, необхідно провести науково-прикладний семінар в Мінобороні, щоб вони нам пояснили, як все координується”, – сказав він.

Зазначається, що наразі в проекті закону передбачається дві вертикалі керівництва – головнокомандуючого та керівника Об’єднаними силами, які можуть дублювати повноваження один одного.

Керівник комітету з нацбезпеки Сергій Пашинський заявив, що не можна допустити подібного колапсу.

Член комітету Тарас Пастух зазначив, що наразі проект закону настільки видозмінений, що  потребує узгодження з автором – президентом Петром Порошенком.

“Бо ми зараз будемо розбиратися з кожною комою, а автор потім скаже, що законопроект спотворений і не відповідає початковій концепції і, врешті-решт, президент його не підпише”, – сказав він.

У підсумку члени комітету домовилися, що в середу, 20 березня,  ще попрацюють над законопроектом і доопрацьований документ подадуть для ознайомлення автору та головам фракцій. Якщо буде консенсус, то передадуть для розгляду парламентом у першому читанні у четвер, якщо ні – то перенесуть його розгляд на невизначений термін.

Пізніше член комітету та автор альтернативного законопроекту Пастух заявив, що малоймовірно, що документ буде переданий для розгляду парламенту у першому читанні у четвер, але якщо і буде, то, скоріше за все, не буде проголосований.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 лютого президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект про національну безпеку, на прийнятті якого наполягають міжнародні партнери України.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони вирішив 15 березня не передавати на розгляд парламенту президентський законопроект про нацбезпеку та ініціював створення робочої групи для його доопрацювання.

Перед цим представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що наразі є політична воля парламенту для того, щоб проголосувати у першому читанні за законопроект про національну безпеку №8068.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна