Закон про нацбезпеку розмежовує НГШ і головнокомандувача та створює нову вертикаль ООШ, – Тимчук

 

У президентському законопроекті “Про національну безпеку України”, який уже підготовлений робочою групою Комітету ВР з питань нацбезпеки й оборони до першого читання, пропонується прописати перелік і факторів основних загроз нацбезпеки, розширити принципи демократичного цивільного контролю, зокрема його встановлення над СБУ, а також – розмежування посад начальника Генштабу ЗСУ і головнокомандувача ЗСУ.
Як передає “Новинарня“, про це написав у “Фейсбуці” член комітету, нардеп від фракції “Народний фронт”Дмитро Тимчук, у недавньому – військовослужбовець.

“Що цікаво, що пропонується поділ посад начальника Генштабу і головнокомандувача ЗСУ (зараз це одна посада, і пропозиція її розділити за натовськими принципами, за моїми даними, викликала дуже серйозний резонанс у самому нашому Генштабі) в Комітеті ВР бурхливих дискусій якраз не викликає”, – зазначає Тимчук.

За його словами, дискусії викликає пропозиція створення, “а точніше – підпорядкованості в загальній системі органів військового управління, такої нової структури, як Об’єднаний оперативний штаб (ООШ)”.

Тимчук підкреслює, що ця пропозиція до закону вочевидь надійшла від експертів НАТО.

“Суть в наступному. У нинішній системі управління все просто і зрозуміло: є начальник ГШ (зараз – Віктор Муженко – “Н”), він же головнокомандувач ЗСУ (підпорядковується верховному головнокомандувачу, тобто президенту), йому підпорядковується Генштаб, і далі вниз по вертикалі.

У законопроекті пропонується створити ще одну структуру – ООШ. При цьому і начальник ГШ буде прямо підкорятися головнокомандуючому ЗСУ, і командувач Об’єднаних сил (керівник ООШ) – також безпосередньо підпорядковуватися тому ж головнокомандувачу ЗСУ.

Генштаб при цьому є, згідно із законопроектом, «головним органом військового управління», а ООШ – «органом управління міжвидовими та міжвідомчими угрупованнями військ (сил)». За підпорядкованістю, як я вказав, вони є фактично «рівноцінними» – обидва безпосередньо підпорядковуються Головнокомандувачу ЗСУ.

Можливо, в країнах НАТО (в першу чергу США) за багато десятиліть подібна система налагоджена і працює, як годинник. Але в наших реаліях важко уявити, як може відбуватися управління конкретної військовою операцією, коли де-факто існуватиме «конкуренція» між двома штабами (ГШ при цьому говорить «ми – ГОЛОВНИЙ орган військового управління!», а ООШ – «але ми, згідно до закону, командуємо міжвидовим угрупованням!», далі дискусія може йти до посиніння).

Виникає серйозна загроза «перетягування ковдри» двома стуктурами, що в підсумку може означати продукування ними наказів військам, які суперечать один одному, і в результаті – ступор і зрив самої операції”, – пише нардеп Тимчук.

Він надує, що у Збройних силах свого часу існував прообраз ООШ – Об’єднане оперативне командування, ООК, яке управляло всіма миротворчими контингентами ЗСУ за кордоном.
“Однак ООК було «вписане» в систему органів військового управління з підпорядкованістю начальнику ГШ”, – зазначає Тимчук.

“До слова, і нинішній недавно створений Об’єднаний оперативний штаб, який керує операцією на Донбасі, підпорядкований Генштабу.
Тому що тільки така централізована система зрозуміла нашим військовим, і тільки вона в умовах декларованого в нашій армії принципу «єдиноначальності» на сьогодні може працювати.
Як же буде працювати в наших реаліях пропонована законопроектом система «один головнокомандувач – два штаби» – сказати досить проблематично. Цілком очевидно, що ця проблема потребує найсерйознішого обговорення, щоб уникнути загрози розбалансування всієї системи військового управління”, – наголошує нардеп.

Читайте також:
Сергій Наєв: Із ватажками “ДНР/ЛНР”
можу розмовляти лише мовою військової сили

ОФІЦІЙНО: Повний текст закону про деокупацію Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна