МОЗ таки звільнив Амосову з посади ректора Нацмдуніверситету

 

Міністерство охорони здоров’я звільнило ректора Національного медуніверситету ім. Богомольця Катерину Амосову.

Відповідне розпорядження міститься у наказі МОЗ, який підписав держсекретар міністерства Артем Янчук 30 березня.

Уранці 2 квітня Амосова, за даними “Інтерфакс-Україна”, підписала документи щодо того, що вона ознайомлена з наказом.

Нагадаємо, 20 лютого міністерство відсторонило від посади Катерину Амосову на час службової перевірки. Офіційною причиною було названо зрив ліцензованого тестування “КРОК” для студентів-стоматологів.

Катерина Амосова назвала рішення МОЗ незаконним і заявила, що заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський намагався змусити її порушити закон, погрожуючи звільненням.

Представники студентського самоврядування заблокували вхід у ректорат, не допускаючи до роботи призначеного в.о. ректора Михайла Захараша.

Відсторонення Амосової відбулося на тлі скандалу з самогубством студентки НМУ з Туркменістану Мукаддас Насірлаєвої, яка навчалась у цьому виші на факультеті стоматології.
19 лютого прокуратура звинуватила керівництво навчального закладу в доведенні Насірлаєвої до самогубства. Згідно із звинуваченнями, деканат з роботи з іноземними студентами НМУ вчасно не подав документи студентки із Туркменістану до міграційної служби для отримання тимчасової посвідки на проживання.

У коментарях з цього приводу в соцмережах керівництво вишу звинувачували також у корупції, з чим нібито було пов’язане самогубство.

25 лютого на підтримку ректора Амосової в НМУ оголосили безстроковий страйк, який, за різними ознаками, був організований адміністрацією. Він припинився через два дні.

Катерина Амосова оскаржила своє відсторонення у суді. Першого березня Окружний адміністративний суд Києва відновив ректорку на посаді до початку розгляду її позову до МОЗ по суті. Однак 6 березня  іншим наказом Міністерство охорони здоров’я знову відсторонило Амосову.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна