У Раді зареєстрували законопроект про використання і шанування червоно-чорного прапора

 

Група народних депутатів на чолі зі “свободівцями” внесли до Верховної Ради законопроект “Про Прапор Національної Гідності” – червоно-чорний.

Законопроектом №8207, що зареєстрований у ВР 28 березня, пропонується встановити червоно-чорний прапор національно-визвольної боротьби українського народу як “прапор Національної гідності” та затвердити перелік дат, у які він має встановлюватися на будівлях державних органів і органів місцевого самоврядування.

Це День соборності України 22 січня, День Героїв Небесної сотні 20 лютого, День українського добровольця 14 березня, День пам’яті жертв політичних репресій 21 травня, День Героїв 23 травня, День Конституції України 28 червня, День незалежності України 24 серпня, День створення Української повстанської армії 14 жовтня та День Збройних сил України 6 грудня.

У проекті сказано, що місцеві ради можуть затверджувати перелік додаткових днів, у які встановлюється або піднімається прапор Національної гідності.

“В сучасній українській історіографії червоно-чорний прапор є символом незламності українського духу, вірності військовим традиціям та присязі на вірність народові України. Червоний колір означає кров, пролиту в боротьбі за волю України, а чорний колір, землю, на яку була пролита ця кров”, – йдеться в пояснювальній записці про прапор ОУН (б).

Відповідальність за зневажливе ставлення до червоно-червоного прапора або наругу над ним пропонують прирівняти до відповідальності за подібні дії з Державним Прапором України.

За публічну наругу над прапором пропонують карати штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень) або арештом на строк до 6 місяців або позбавленням волі до 3 років.
Недотримання порядку використання прапора Національної гідності передбачатиме штраф від 300 (5100 гривень) до 500 неоподатковуваних мінімумів (8500 гривень).
Повторно ж вчинені протягом року після накладення адміністративного стягнення неправомірні дії, згідно законопроекту, потягнуть на штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів.

Ініціаторами законопроекту виступили позафракційні депутати Андрій Іллєнко, Юрій Левченко, Олег Осуховський, Михайло Головко, Олександр Марченко (всі – ВО “Свобода”), Андрій Білецький, Олег Петренко,  (обидва – “Нацкорпус”), Андрій Денисенко (екс-“УКРОП”), представник групи “Воля народу” Євген Рибчинський та член фракції Радикальної партії Ляшка Оксана Корчинська.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 березня Львівська міськрада затвердила 9 пам’ятних дат, у які поруч із державним прапором України в місті буде вивішуватися червоно-чорний прапор.

Відповідні рішення ухвалили також місцеві депутати на Івано-Франківщині, Хмельниччині тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна