СММ ОБСЄ запускає безпілотники далекої дії і просить їх не збивати

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг закликав усіх підписантів Мінських угод не заважати СММ в застосуванні безпілотних літальних апаратів дальнього радіусу дії для здійснення спостереження на Донбасі.
Про це він заявив на брифінгу в окупованому Донецьку в четвер, 29 березня, передає УНІАН.

Хуг сказав, що патрулі СММ ОБСЄ “постійно, як і раніше, активно зупиняються сторонами з обох сторін лінії розмежування”, міни та інші перепони продовжують перешкоджати місії здійснювати її роботу із спостереження.
Тому місія 28 березня відновила можливості щодо застосування безпілотних літальних апаратів дальнього радіусу дії, які мають дальність польоту понад 160 км.

За словами Хуга, ці безпілотники дальнього радіусу дії будуть здійснювати польоти як над Донецькою, так і Луганською областями по обидва боки лінії зіткнення, зокрема в нічний час.

“Враховуючи те, що Мінськими угодами передбачено застосування БПЛА та інших технічних засобів дистанційного спостереження Спеціальної моніторинговою місією, ми закликаємо підписантів цих угод не втручатися у роботу цих технічних можливостей шляхом загроз чи пострілів, або іншим чином”, – наголосив заступник голови Місії.

“Безпека і захист наших спостерігачів залишаються нашим найвищим пріоритетом”, – додав він.

Також на брифінгу Александр Хуг закликав усі сторони конфлікту на Донбасі невідкладно втілити поновлення зобов’язань щодо дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

Спостерігач відзначив зменшення кількості порушень режиму припинення вогню протягом останнього часу. За його словами, особливо це спостерігалося з часу останнього поновлення зобов’язань сторін щодо дотримання перемир’я з опівночі 5 березня, коли СММ документувала меншу кількість порушень режиму припинення вогню.

Однак перший заступник голови СММ ОБСЄ наголосив, що, як вже бувало раніше, після поновлення зобов’язань фіксувалося поступове збільшення порушень.

“Ми дуже вітаємо рішення і намір сторін знову підтвердити їхню відданість режиму припинення вогню, починаючи сьогодні з опівночі (30 березня – “Н”). Спеціальна моніторингова місія продовжить свою роботу щодо встановлення фактів, включаючи факти дотримання режиму припинення вогню”, – сказав Хуг.

Він наголосив, що у період Великодніх свят необхідно забезпечити можливість для цивільного населення відвідати їхніх рідних та близьких, “незалежно від того, з якої боку лінії розмежування вони живуть”.

“Це ще одна можливість для подальшого втілення їхніх обіцянок. Ми знаємо (і ми повідомляли про це), що сторони абсолютно здатні під власним контролем продовжувати покращувати ситуацію, і ми закликаємо їх знову зробити це невідкладно та без подальших виправдань”, – наголосив Хуг.

Читайте також:
ТКГ оголосила нове перемир’я на Донбасі – тепер на честь Великодня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна