Суд щодо арешту Савченко – зранку, адвоката оплачує Мураєв, – ЗМІ

 

Судове засідання щодо обрання запобіжного заходу нардепу Надії Савченко почнеться у Шевченківському районному суді в п’ятницю, 23 березня, орієнтовно о 9:00.

Як передає УНІАН, про це  журналістам біля будівлі СБУ, де відбувався допит Савченко, повідомив її адвокат Дмитро Бугай.

“Завтра орієнтовно о 9-й ранку відбудеться судове засідання у Шевченківському районному суді з метою обрання запобіжного заходу. Слідство за підтримки прокуратури внесло клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ми щойно отримали подання з додатками і будемо вночі вивчати та намагатись реагувати”, – сказав адвокат.

ОНОВЛЕНО. Затримання Надії Савченко було незаконним, заявив її інший адвокат Віктор Чевгуз.

“Слід зауважити, що затримання Савченко було незаконним у порядку ст. 208 пункт 1, який передбачає, що особу затримують у тому випадку, якщо вона була затримана на місці вчинення злочину або одразу безпосередньо після нього. Всі ви знаєте, що вона була затримана у приміщенні Верховної Ради і ніякого злочину там або після, вона не вчиняла. Тому, звичайно, ми з колегою одразу написали, що затримання – незаконне”, – наголосив він.

За словами адвоката, захист писатиме заперечення і на задоволення клопотання – арешт.

Як повідомили джерела ТСН, адвоката для Савченко оплачує нардеп Євген Мураєв – власник каналу NewsOne, на якому Надія свого часу вела програму.

Як повідомляла “Новинарня“, в четвер, 22 березня, Верховна Рада надала згоду на притягнення Савченко до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.

Савченко інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) ; ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч. 3 ст. 258 (терористичний акт); ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); та ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

В Управлінні Служби безпеки України у місті Києві та Київській області на Аскольдовому провуку генпрокурор Юрій Луценко підписав та оголосив Савченко підозру. До СБУ депутатка пройшла пішки після її формального затримання в парламенті.
Ніч вона проведе в ізоляторі СБУ на Аскольдовому провулку.

Як повідомила прес-секретар Луценка Лариса Сарган, обвинувачення проситиме взяти її під варту строком на два місяці.

Савченко вручили копію клопотання про обрання їй запобіжного заходу.

Читайте також:
“Спустошення”. Ірина Геращенко, яка привезла Савченко з в’язниці РФ, відрефлексувала її нинішні дії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.