“Спустошення”. Ірина Геращенко, яка привезла Савченко з в’язниці РФ, відрефлексувала її нинішні дії

 

Ірина Геращенко
перший заступник голови Верховної Ради України, представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ, уповноважена президента з питань урегулювання на Сході України

(FB)

– Як ти? – запитують друзі.
– Погано, – зізнаюся чесно, бо це стан спустошення.

Коли ти стільки часу, сил, нервів віддавав, аби витягти, забирав цей час від своєї родини і маленьких дітей. і це спустошення ще довго буде зі мною, і я не знаю, чи є в мене тепер сили й далі віддавати частину себе для перемоги добра, коли настільки запитана ненависть сьогодні… Коли ненависті аплодують і її очікують, коли ненависть збирає лайки, аудиторії і рейтинги.

Ірина Геращенко, Надія Савченко і Святослав Цеголко в літаку 25 травня 2016. Фото з ФБ

Я весь час згадую 25 травня [2016 року]. Це був важливий і дуже щасливий день для всіх нас, для мільйонів людей, ми щиро боролися за свободу Надії. І звичайно, якби все повернути назад, ми б так само віддано боролися за її звільнення. Бо Україна своїх не кидає й не залишає, якими б вони не були!

Читайте також:
Як український літак забирав Савченко з Ростова – подробиці від Геращенко. ФОТО

Надія Савченко у Верховній Раді

Але я також згадую той тиск і пресинг, що здійснювався на президента і всю його команду, на мене з вимогою й навіть звинуваченнями, чи достатньо ми робимо. Ми тоді намагалися звільнити двох українців з російським тюрем, передати РФ ГРУшників Єрофєєва й Александрова, але звільнити двох. Але в ВР висів один плакат з одним портретом, на нас тиснули з вимогами щодо однієї бранки, нам кричали, що маємо взагалі віддати ГРУшників без суду і вироку, бо вона голодує.

Одна фракція кричала, що президент боїться звільнення героїні (ця фракція й подала вимогу нагородити її Зіркою Героя), а Рубан якось на ефірі Шустера кричав мені, що ми маємо негайно, без вироків, віддати Москві російських військових, мовляв, він про це домовився….

А потім було підбурення мам і дружин заручників на голодування під АП, підбурення проти президента, хоч це ж не він тримав в тюрмах їхніх синів і чоловіків…

І спілкування з родинами заручників ставало все важчим, відчувалося, що вони не просто страждають за рідними, а й добре накручені. Комусь так потрібен був соціальний вибух – на ідеально вразливій для суспільства темі, на заручниках.

Надія Савченко з бойовиками “ДНР” у Макіївці, лютий 2017

А потім були поїздки в РФ й на окуповані території (де б відразу затримали кожного проукраїнського політика) – під благою темою заручників… Правда, нікого, жодного (!) не звільнили! Як і редутники – не витягли жодного!

Навпаки, всі ці гнусні ігрища тільки ускладнили й відтермінували звільнення, бо ж навіщо бойовикам віддавати заручників ненависній “хунті”, коли краще дати зброю тим, хто також ненавидить законну українську владу, обрану народом. Але ж можна було в бойовиків хоч когось випросити – витягти?..

Я звернула увагу, що про заручників в цих розмовах з відео – жодного слова! Вони не потрібні. Потрібна зброя, щоб вбити тих, хто українських заручників звільняв: українського президента, українських політиків, СБУ.

Спустошення. Я знаю, що маю зібратися й працювати далі. Робота по звільненню всіх наших не зупиняється й не зупиниться, ми й надалі докладатимемо всіх зусиль, аби витягти всіх. Але робити це буде ще важче. З багатьох причин. І про це не сьогодні.

Читайте також:
Геращенко: Нема зрушень у звільненні наступних заручників з ОРДЛО.
Обмін через церкву зірвався

Р. S. Насправді, вона кинула гранату й підірвала парламент. В гібридній війні, де Росії так важливо показати, що Україна не відбулася як держава, підірвати довіру, до всіх інститутів влади, перетворення парламенту на божевільню – це граната.

Громадяни, які обрали цю Раду “нових облич”, сьогодні зневажають парламент, і дійсно, депутати всіх фракцій безмірно доклалися до цього. Чого варті редутники, які сьогодні верещали, що їх попросили показати речі…

Але для мене, попри все, ВР 8-го скликання – це парламент, де є Джемілєв, Чубаров, багато інших достойних людей, парламент, що голосував за безвізові й антикорупційні закони, де є ті, хто борються за звільнення заручників і проти РФ як агресора, а не проти України.

Що робити далі? Зібратися й працювати. На Україну! Я розумію, що планка клоунади й шапіто піднята високо, шоу має бути все зажигатєльнєє, а скучні промови про роботу мало цікаві. Але ми маємо працювати – тільки так можна зупинити гранату уповільненої дії , якою хочуть взірвати Україну.

Читайте також:
“В мене не змокріло!”
Як Регламентний комітет ВР давав згоду на арешт Савченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна