“Творча криївка” потребує підтримки для реабілітації бійців АТО. Розповіді засновниць та учасника

“Побратими їхали у “Криївку” і поверталися окриленими – обіймали, ділились враженнями, показували фото: там дах не зносять!”

автор: Ольга Гордійчук

За чотири роки 487 людей взяли участь у реабілітаційних заїздах ГО “Творча Криївка”. Серед них — активісти Майдану, бійці АТО та їхні родини, волонтери та сім’ї загиблих воїнів.

У 2015 році “Криївка” провела 12 заїздів, у 2016-му – 10, у 2017-му – 6. Щороку кількість заїздів зменшується через брак фінансування. У 2018 році планують організували лише 4 заїзди.

До 10 квітня проект збирає гроші на краудфандинговій платформі “Спільнокошт”. Заявлена сума – 74 333 гривні. Наразі люди вже пожертвували більшу частину грошей.
Якщо “Криївка” повністю збере всю суму – Міжнародний фонд “Відродження” подвоїть її. За отримані кошти “Творча криївка” планує організувати два наступі заїзди для бійців АТО.

Допомогти “Творчій криївці” в її, без сумніву, потрібному починанні можна тут.

Віталіна Маслова

Авторка методу творчої реабілітації, керівник ГО Віталіна Маслова розповідає “Новинарні” про плани: “До мене майже щодня звертаються волонтери та бійці з проханням прийняти побратимів. Також хочемо запросити декількох звільнених полонених. Наступні заїзди будуть у квітні і травні. На перший уже всі місця зайняті, на другий розібрали половину”.

Зазвичай бійці потрапляють на реабілітацію в “Криївку” за рекомендацію побратимів чи волонтерів. Важливо, щоб вони усвідомлювати потребу в реабілітації.

“У 2015 році люди не знали, куди вони їдуть. Вони не сприймали слово “реабілітація”. Зараз же бійці все розуміють, і кожен, хто до нас потрапляє, має особисту рекомендацію. Це корисно і для нас, і для бійця. Ми впевнені, що в нього немає залежностей, а для бійця цінна порада побратима, тому він нам більше довіряє”, – каже Віталіна.

Ветеран АТО у “Творчій криївці”: реабілітація малюванням

“Творча Криївка” – не приміщення, а гурт небайдужих людей, який їздить із воїнами, що потребують реабілітації, по різних мальовничих куточках України.
Перші гості “Творчої Криївки” відпочивали на Десні в Київській області. Зараз більшість заїздів проходять у Карпатах, у Верховинському районі на Івано-Франківщині, весною і восени – на термальних водах у Берегові на Закарпатті, влітку – на Азовському морі.

Читайте більше про метод і справу Віталіни Маслової:
Три роки “Творчої Криївки”: реабілітація мистецтвом, і не тільки

Євгенія

Організаційно-адміністративними питаннями “ТК” займалася Євгенія Павлюк. Вона шукала місце для реабілітації, набирала групи та інформувала про “Криївку” знайомих бійців і волонтерів.

“На перші заїзди приїжджали наші знайомі. Вони їхали, тому що довіряли нам. Далі розповідали про “Криївку” своїм друзям, і коло охочих почало розширюватися”, – згадує Євгенія.

Згодом Євгенія та Віталіна поїхали у Карпати. Після знайомства з місцевими людьми жінки вирішили проводити реабілітації там. Євгенія свідчить, що гірські краєвиди допомагають “перезагрузити” мозок.

“Під час заїзду я помічала, як змінюється поведінка хлопців. Вони стають розслаблені, переусвідомлюють свою мотивацію, переключаються зі стану війни. Наприклад, ми ходили до дітей в школу, і приходило розуміння, що це те майбутнє, за яке воюють”, – каже Євгенія Павлюк.

Сергій

Сергій був у “Криївці” двічі – на першому заїзді 2014 року та у 2015-му після виходу з Дебальцевого.

Ветеран АТО розповідає, що на першому заїзді вони малювали, ліпили з глини, ходили до річки, і найважливіше – спілкувалися з цікавими людьми з різних областей України.

Другого разу Сергій поїхав у Криворівню, Верховинський район Івано-Франківської області: “Програма дуже відрізнялась. Ходили у скелі Довбуша, збирали гірські лікувальні трави, нам розповідали про природу. Також малювали та спілкувалися з гуцулами. Вони розповідали про свої звичаї”.

Сергій каже, що у Криївці він морально відпочив, розслабився та “переключився”.

Сприяє й те, що на таких заходах домашня атмосфера, не акцентують увагу на негативі, багато приємних людей.

“Я зустрів бійця, з яким неподалік були біля Дебальцевого. Ми почули вибух, а згодом дізналися, що це підірвалася машина на фугасі. Так і не знали, що трапилося з людьми, які там були. А в “Криївці” зустрілися з чоловіком, який розповів, що теж там був. Неймовірна зустріч”, – усміхається Сергій.

Зараз чоловік рекомендує їхати в “Криївку” багатьом знайомим.

Каже, що спочатку люди насторожуються, коли чули слово “психолог”. Але він переконував колег: “поїдь подивися, там мозок не виносять”. “Вони їхали і поверталися окриленими – обіймали, ділились враженнями, показували фото”, – свідчить АТОвець.

Чотири роки творчої реабілітації

23 березня “Творча Криївка” святкує в Києві свій четвертий день народження.

Охочих запрошують на благодійний вечір у кінотеатрі “Ліра”.
Там виступлять українські музиканти (гурт “TaRuta”, Христина Панасюк і секретний гість), а також відбудеться вже традиційна виставка картин, створених бійцями впродовж реабілітаційних заїздів.

Детальніше про захід – тут.

Читайте також:
“Війна відійшла на другий план”. Ветерани АТО після реабілітації творчістю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна