Протести РНС: голова СБУ і демонтаж інсталяцій на Майдані, тітушки в Козині. ФОТО, ВІДЕО

 

Голова Служби безпеки України Василь Грицак був присутній на Майдані Незалежності вдень 18 березня, коли учасники акції протесту під егідою “Руху нових сил” демонтували металеві конструкції з синьо-жовтою символікою, якими була перегороджена площа.

Грицак зазначив, що конструкції є комунальною власністю і розбирати їх “не потрібно”, передає “Громадське“.

“Я тут просто спостерігаю. Не потрібно розбирати те, що належить комунальній власності, але люди мають право говорити те, що вони хочуть”, — додав сказав голова СБУ.

Акція із закликами відставки президента Петра Порошенка, організована партією “Рух нових сил” Михеїла Саакашвілі, відбулася на Майдані попри заяви про спротив влади.

Фото: УНІАН

За даними УНІАН, на площі перебувало близько 2 тисяч осіб. Деякі учасники тривали перекреслені портрети президентів Путіна і Порошенка. Лідери протесту виступали на імпровізованій сцені біля Монументу Незалежності.

Під час акції акції частина учасників почала розбирати металеві конструкції, які перекривали Майдан, із гаслами типу “Алупка – наш!”, на честь “кримського прориву” 1918 року. Демонтовані частини інсталяції вони розклали в різних частинах площі та вулиці Хрещатик.

Як заявляли зі сцени організатори, розбирання конструкцій є символом “демонтажу системи”.

Фото:

на Майдані розібрали конструкції - РНС _1 на Майдані розібрали конструкції - РНС на Майдані розібрали конструкції - РНС _2
<
>
Фото: ФБ Давид Сакварелідзе

Як інформує УНІАН, перед мітингом “РНС” на даху торгового центру “Глобус” над Майданом невідомі повісили плакати, на одному з яких – напис “Долю України вирішувати українцям”, а також перекреслені портрети президента РФ Путіна і лідера “Руху нових сил” Михеїла Саакашвілі.

Прихильники Саакашвілі піднялися на дах, у них виникла суперечка із власниками плакатів, зрештою їх зірвали.

Мітинг “за відставку президента Порошенка” тривав майже дві години.

Під кінець мітингу на зв’язок вийшов Михеїл Саакашвілі, який перебуває в Амстердамі. Його увімкнули через гучномовець.

“Вітаю вас, Києве!.. Ми повернули Майдан, ми повернемо собі і Крим. Сьогодні той день, коли ми ще раз говоримо: путінська система в Україні не пройде… Ми повинні перейти до акцій прямої дії, акцій народного гніву… Друге: Ми повинні зробити народні праймеріз”, – сказав Саакашвілі. На цьому зв’язок перервався.

Як заявляли зі сцени організатори, дату наступної акції оголосять пізніше.

При цьому вони заявили, що планують провести мітинг біля парламенту в один із будніх днів із вимогою ухвалити закон про імпічмент президента.

Надалі активісти оголосили про намір влаштувати автопробіг до маєтку Петра Порошенка у смт Козин під Києвом. Однак правоохоронці перекрили виїзд із Музейного провулку, де розташований офіс “РНС”, в напрямку Європейської площі автомобілю одного з активістів – Сергія Коби.
Окрім того, в “РНС” заявили, що поліція затримала учасника “Руху…” Юрія Тебенка, його “звинувачують у тому, що він – один з організаторів розбирання конструкцій на Майдані”.

Учасники автопробігу доїхали до маєтку в Козині і влаштували пікет, однак йому силою перешкоджали невідомі особи із зовнішністю “тітушок”.

Біля паркану відбулися сутички. Численні підрозділи поліції, які були поруч, їм не заважали.

“Цю проплачену тітушню сьогодні Порошенко зігнав під свій будинок в Козині, щоб не дати проїхати автоколоні. Поліція, як завжди, просто стояла збоку.
Повертаємось на чотири роки назад, тільки тепер тітушки стали охоронцями хоромів Порошенка”, – ідеться в повідомленні “РНС”.

Також у прес-службі “РНС” заявили, нібито сьогодні на “Марш за відставку Порошенка вийшли близько 50 міст у всіх областях України від Луганщини до Закарпаття”.

Нагадаємо, це був перший мітинг прибічників “РНС” і “Руху “Визволення” після демонтажу силовиками наметового містечка під Верховною Радою.

Раніше у “Русі нових сил” заявляли, що минулої ночі правоохоронці заблокували на Європейській площі в Києві вантажівку з конструкцією сцени для мітингу на Майдані та звукопідсилювальною технікою, а потім її “викрали”.

Читайте також про мітинг 18 лютого:
В “РНС” нарахували 100 тисяч мітингарів і творять комітети громадянського опору.
ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна