На фініші Паралімпіади українці здобули сьоме “золото”. ПІДСУМКОВИЙ МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК

 

Паралімпійська збірна України в останній день зимової Паралімпіади в Пхенчхані, 18 березня, здобула сьому золоту медаль.

У лижних гонках в змішаній естафеті 4 по 2,5 км чемпіонами стали Юрій Уткін, Людмила Ляшенко, Юлія Батенкова-Бауман та Оксана Шишкова, які випередили на 50 сек. команду Канади.

Таким чином, українці на Паралімпійських іграх-2018 здобули загалом 22 нагороди: 7 золотих, 7 срібних та 8 бронзових – і стали шостими в командному заліку.

Українці здобували “золото” тільки в біатлоні та лижних гонках.

Усі золоті медалісти збірної України:

2 – Віталій Лук’яненко (біатлон, вади зору),

1 – Тарас Радь (біатлон, сидячи), Оксана Шишкова (біатлон, вади зору), Максим Яровий (лижні гонки, сидячи), Ігор Рептюх (лижні гонки, стоячи), змішана естафетна четвірка (Уткін, Ляшенко, Батенкова-Бауман, Шишкова, лижні гонки).

Мультимедалісти:

Оксана Шишкова – 2-3-1

Віталій Лук’яненко – 2-0-0 (для 39-річного харків’янина це шості Ігри!)

Ігор Рептюх – 1-1-1

Людмила Ляшенко – 1-0-3

Юрій Уткін – 1-0-1

Максим Яровий – 1-0-1

Олександр Казік – 0-2-0

По одній нагороді виграли Тарас Радь й Оксана Батенкова-Бауман (“золото”) та Анатолій Ковалевський (“бронза”).

На першому місці медального заліку – команда США (13-15-8), далі – нейтральні паралімпійські атлети (екс-Росія, 8-10-6), збірні Канади (8-4-16), Франції (7-8-5) та Німеччини (7-8-4).

 

Загалом в Іграх брали участь спортсмени з інвалідністю з 49 країн.

“…По суті, не вистачило лише однієї срібної нагороди, щоб стати третіми”, – зазначає прес-служба Національного комітету спорту інвалідів України.

При цьому в останній день змагань “справжня трагедія розігралась з відкритою естафетою (Прилуцька Ольга, Решетинський Ярослав, Ковалевський Анатолій та Вовчинський Григорій): ми могли отримати принаймні бронзову медаль, якби не прикра помилка маршала (людини, яка керує стартами) – вона помилково торкнулась руки незрячої Олі Прилуцької, що є сигналом до старту, і зробила фальшстарт Олі, про який не повідомила вчасно. На жаль, рішення по протесту, який подала Україна, не вирішилось на нашу користь. Тепер впродовж 72 годин чекатимемо відповіді на нашу апеляційну заяву”, – інформує НКСІУ.

Для порівняння: на Паралімпіаді в Сочі-2014 українці здобули 25 медалей, із них 5 золотих, та посіли загальне четверте місце.

Тоді в росіян у сумі було 80 нагород (30 золотих) і беззаперечна перша сходинка. Однак надалі щодо російських спортсменів були застосовані антидопінгові санкції, їхнє представництво зменшене.

Показово, що на Паралімпіаді-2014 нинішні тріумфатори американці виграли тільки дві золоті медалі (загалом – 18).

Із Пхенчхана збірна України повертається в аеропорт “Бориспіль” 20 березня о 12:30, термінал F.

Читайте також:
Великі підсумки Олімпіади-2018:
тріумф Норвегії, сюрприз України, допінг і прорив “анонімної” Росії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна