Радбез ООН з приводу Криму: санкції проти Росії будуть продовжені

 

Міжнародні санкції щодо Росії мають бути посилені. Про це заявила 15 березня на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН щодо ситуації в Криму заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

“Необхідно нарощувати чинні багатосторонні і двосторонні санкції… Україна вже висловила рішучий протест Російській Федерації щодо цих виборів [президента Росії на території окупованого Криму]. Ці вибори – ще один виклик міжнародному співтовариству та ООН. Ми не повинні приймати ще одне порушення міжнародного права. Ми повинні діяти спільно, щоб припинити анексію Криму, і я закликаю вас до дій, посиливши санкції проти Росії, або ж активніше заявляти про себе в ООН та на інших платформах”, – заявила Зеркаль, яку цитує “Радіо Свобода”.

“Російські окупаційні сили не обмежуються переслідуванням окремих фізичних осіб, гноблять активістів Меджлісу, представників легітимного представницького органу кримських татар”, – сказала заступник глави МЗС.

Вона наголосила, що Російська Федерація продовжує модернізацію воєнної інфраструктури в окупованому Криму з метою розміщення на півострові ядерної зброї.

“Ми спостерігаємо прискорену модернізацію в Криму, що вже змінило безпековий баланс в регіоні”, – заявила Зеркаль.

“Росія збільшила більше ніж удвічі чисельність своїх збройних сил на півострові і здійснює подальші кроки з оновлення кримської воєнної інфраструктури для розміщення ядерної зброї”, – підкреслила дипломат.

“Ми усі знаємо, що нещодавно Росія розгорнула другий батальйон зенітно-ракетної системи С-400 «Тріумф» у Криму, коли перший батальйон був розгорнутий весною минулого року. Ці системи здатні знищувати літаки, безпілотники, крилаті і балістичні ракети, дальність польоту яких становить до 400 км.
Іншими словами, Москва перетворює Крим на величезну воєнну базу з сухопутним, повітряним та морським компонентами, використовуючи її як стартовий майданчик для її воєнних інтервенцій в інших регіонах”, – заявила Лана Зеркаль, зазначивши, що одним з останніх таких прикладів є її кампанія в Сирії.

У свою чергу представник США в ООН Келлі Керрі на засіданні Радбезу ООН щодо Криму заявила, що РФ повинна вжити необхідних заходів для завершення конфлікту в Україні, до тих пір санкції проти неї будуть збережені.

“Росія несе відповідальність за напад на двох людей у Великій Британії з використанням військової нервово-паралітичної речовини, незаконні небезпечні дії Росії в Україні, в Сирії та в інших країнах не можна відокремити від тривожних подій в Україні. Ми досі підтримуємо суверенітет України. Санкції у відповідь на дії в Україні будуть продовжені, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні. Росія почала конфлікт в Україні, а тепер вона повинна зробити все щоб його завершити”, – сказала Керрі.

Вона зазначила: незважаючи на те, що Росія заперечує присутність своїх військових на Донбасі, були задокументовані факти присутності російських військових там.

“Немає сумнівів, що Росія там присутня, немає сумнівів які в них наміри. Конфлікт продовжує розпалюватися”, – додала дипломат з США.

За її словами, ініціатива з миротворцями на Донбасі повинна бути підтримана Росією в Радбезі ООН, щоб така ініціатива запрацювала.

“Поки США продовжать чинити тиск на Москву, щоб вона вивела свої війська і озброєння з України, до тих пір, поки Росія не покаже, що готова зробити якісь кроки для врегулювання кризи, немає сенсу обговорювати навіть найменше послаблення санкцій”, – підкреслила Керрі.

Як анонсувала “Новинарня“, 15 березня Рада безпеки ООН провела засідання щодо ситуації в окупованому Криму у форматі Арріа, який передбачає участь не тільки членів Ради безпеки, а й інших держав, представників громадянського суспільства.

1 березня Верховна Рада закликала Генеральну асамблею, Раду безпеки ООН, ОБСЄ, Європейський союз, НАТО, міжнародні організації, іноземні парламенти і уряди не визнавати легітимність виборів президента РФ в окупованому Криму, що мають відбутися 18 березня – в річницю анексії Криму.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна