Запорізького священика позбавили парафії через молитви за перемогу ЗСУ

 

У Запоріжжі – новий церковний скандал за участю УПЦ Московського патріархату: священик Ігор Савва позбавлений парафії через проукраїнську позицію.

За словами вірян, отець Ігор, зокрема, молився за перемогу Збройних сил України та відмовлявся згадувати в богослужіннях російського патріарха Кирила, повідомляє ТСН.

“Якщо на Україну напали, то це зло, і церква не може бути осторонь цього зла, вона повинна висловити свою думку. Тому, напевно, це найголовніша тема, через яку висловлювалися до нас претензії, до мене особисто”, – заявив протоієрей.

Про покарання Савви неодноразово попереджали, а 11 березня повідомили – служити у храмі він більше не буде. Представники єпархії прийшли до церкви у супроводі молодиків. Ті залишили храм тільки після виклику поліції, передає ТСН.

Митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука (Коваленко), який приїхав на місце, спілкуватися з вірянами відмовився. Не став він говорити і з кореспондентами каналу “1+1”.

У храмі тепер правитиме інший священик, якого надішле Московський патріархат.

Частина вірян заявила, що шукатиме інше місце для молитов, оскільки має патріотичну позицію.

55-річний протоієрей Ігор Савва – настоятель храму мчч. Віри, Надії, Любові та матері їх Софії при 9-й міській лікарні в Запоріжжі.
Народився 31 січня 1963 року в місті Ходорові Львівської області. У Запоріжжі – з 1965 року.
Закінчив Запорізький машинобудівний інститут (зараз ЗНТУ, 1985) та Православний Свято-Тихоновський гуманітарний університет у Москві (2007).
Висвячений на диякона 1994 року. Настоятелем свого першого храму став у 1995-му.
У церкві при 9-й лікарні – з 1999 року.

Читайте також:
Ляльки, каністри, війна. Церковний інцидент у Запоріжжі
загрожує перерости у велике політичне протистояння з УПЦ МП

Протести націоналістів біля Печерської лаври:
“С14” має намір продовжувати тиск на УПЦ МП

Як повідомляла “Новинарня“, на початку року священик УПЦ Московського патріархату Євген Молчанов в Запоріжжі відмовився відспівувати загиблу дитину через те, що хлопчик був хрещений у церкві Київського патріархату. Батьки намагалися знайти допомогу у найближчому храмі УПЦ МП Іонна Кронштадтського, але там перед ними зачинили двері. Дії підлеглого підтримав запорізький митрополит Лука (Коваленко), виходець із Донеччини.

Такі події спричинили всеукраїнський флешмоб “Принеси ляльку” – обурені проросійською політикою священиків УПЦ Московського патріархату люди почали приносити дитячі іграшки під стіни храмів.

У Запоріжжі через такий протест охоронець одного з храмів викликав “православних тітушок” із “бойового крила” єпархії МП – організації “Радомір”; вони побили двох учасників флешмобу, зокрема учасника АТО.
Обурені запоріжці влаштували стихійну акцію протесту біля церкви.

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом дій УПЦ МП в Запоріжжі.

Одним із проявом подальшого опонування громадськості церкві Московського патріархату стали події під т.зв. “Десятинним монастирем” УПЦ МП в Києві.

Читайте також:
Демарш у Запоріжжі: священик заявив про розрив з УПЦ МП
через її проросійську позицію

С14 блокувала “Союз православних журналістів” і зрізала щит
біля каплиці УПЦ МП. ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна