Сирія: асадити здобувають успіхи в наступі на Східну Гуту

 

Сирійські урядові війська досягли значних успіхів у наступі на підконтрольну повстанцям Східну Гуту, що неподалік від Дамаска.

Як повідомляє правозахисна організація “Сирійська наглядова рада з прав людини” (SOHR) з посиланням на очевидців, у суботу, 10 березня, армія президента Башара Асада відрізала від підконтрольного повстанцям регіону стратегічно важливі міста Дума і Хараста, а також захопила інший населений пункт – Місраб.

За інформацією SOHR, сирійська армія взяла під контроль дороги, що з’єднують Думу з Харастою (на сході) і Місраб (на півдні).

Таким чином військам Асада вдалося розділити Східну Гуту на три частини: Дума і її оточення на півночі, Хараста на заході, інші населені пункти на сході.

Як відомо, сирійська урядова армія почала наступ на Східну Гуту – один із регіонів, що залишився за повстанцями – у середині лютого. Підтримку асадитам надає російська авіація.
Ця операція стала найважчою з моменту початку громадянської війни в країні в березні 2011 року, зазначає агентство dpa.

Протягом останніх двох тижнів сирійська армія, підтримувана артилерійським вогнем та повітряними ударами, пересунулась приблизно на половину території, яку раніше займали повстанці.

9 березня офіційний представник Організації Об’єднаних Націй в Сирії заявив, що конвой із терміновою допомогою для мешканців Східної Гути (13 вантажівок) був обстріляний у районі Думи, незважаючи на гарантії безпеки від сторін, включно з Російською Федерацією.

Із 2013 року майже 400 тисяч жителів Східної Гути перебувають у стані облоги, не маючи доступу до продовольства, питної води, медикаментів і електрики. У середині лютого 2018 року армія Асада почала бомбардування позицій повстанців у регіоні, в результаті яких, за даними Сирійської наглядової ради з прав людини, загинуло понад 930 мирних жителів.
Представники неурядової організації “Лікарі без кордонів” повідомляють про більш ніж тисячу загиблих.

Читайте також:
Лондон обурений російськими бомбардуваннями в Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна