В МВС пояснили, чому ставили затриманих активістів на коліна. Вони вже на свободі

 

Затриманих при розгоні наметового містечка під Верховною Радою ставили на коліна не для приниження, а для “забезпечення особистої безпеки правоохоронців”.
Про це на своїй сторінці у “Фейсбуці” написав речник МВС Артем Шевченко.

“Щодо зойків про нібито приниження затриманих. Нетривале перебування затриманого на колінах перед посадкою до транспорту – це ніяке не приниження, а загальновживана поліцейськими різних країн тактика забезпечення особистої безпеки співробітника шляхом приведення затриманого у підконтрольне становище, яке виключає можливість раптового нападу на нього. Саме тому, щоб не тримати на холодній погоді затриманих лежачи на снігу обличчям вниз, було обрано такий спосіб контролю”, – написав Шевченко.

Він заявив зазначив, що ступінь жорстокості правоохоронців не був надмірним, “враховуючи: досвід постійних сутичок спровокованих мітингарями; їхню налаштованість на агресію; оперативну інформацію про можливу наявність зброї (яка підтвердилася під час обшуків); і, зрештою, трагічний досвід 31 серпня 2015 року, коли під ВР граната забрала життя 4 гвардійців“.

Також стало відомо, що правоохоронці відпустили всіх активістів “Руху “Визволення”, затриманих у наметовому містечку під ВР 3 березня. Про це повідомив один із лідерів “Руху…” народний депутат від “Самопомочі” Єгор Соболєв увечері.

“Всіх 112 захоплених при нападі на табір “Руху “Визволення” активістів випустили з поліцейських ділянок. Повага всім поліцейським у Шевченківському та Печерському райвідділах, хто проявив людське ставлення до політичних в’язнів”, – написав він.

За інформацією нардепа, підозру пред’явили одному затриманому, колишньому бійцеві батальйону “Донбас” Миколі Чудовському, який до війни на Донбасі був інструктором МВС з кульової стрільби.

“Йому інкримінують побиття п’ятьох спецназівців під Радою у вівторок”, – уточнив Соболєв.

У коментарях він зазначив, що зберігання боєприпасів не інкримінували нікому із затриманих.

Як повідомляла “Новинарня“, уранці 3 березня поліція зачистила наметове містечко “Руху “Визволення” на проїжджій частині вулиці Грушевського під Верховною Радою і затримала понад сто протестувальників, які перебували там упродовж кількох місяців.
За словами заступника голови Нацполіції – начальник поліції Києва Андрія Крищенка, слідчі дії в наметовому містечку проводилася за провадженнями у справах про спробу захоплення Жовтневого палацу в грудні та про сутички 27 лютого, коли під ВР постраждали 14 правоохоронців.
У Нацполіції заявили, що під час проведення слідчих дій біля Верховної Ради правоохоронці вилучили 9 гранат РГД-5, “коктейлі Молотова” та 5 димових мін, а також затримали понад сотню осіб, які чинили спротив поліції.
“Рух “Визволення” заявив про те, що десятки активістів отримали травми.

“112 людей випустили, багатьох без грошей, документів та телефонів. Ми мали потребу знайти їм прихисток.
Окрема подяка підприємцю на ім’я Олег, який зняв для частини хлопців готельні номери та самостійно довіз їх туди”, – повідомив “Рух “Визволення”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна