Аваков: бійці Нацгвардії присягатимуть під Радою, де загинули їхні колеги. ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Відтепер бійці Національної гвардії України прийматимуть присягу на площі Конституції біля Верховної Ради, де 31 серпня 2015 року в результаті сутичок загинуло четверо нацгвардійців.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у день других роковин цієї трагедії, під час відкриття пам’ятної дошки загиблим бійцям на будинку ВР, повідомляє “Укрінформ“.

Фото: УНІАН

“Для нас те, що сталося тоді, – була велика трагедія, велике усвідомлення. Тому ми ухвалили рішення, що буде дуже правильно і чесно надалі приймати присягу національним гвардійцям тут, на цьому місці, на площі біля Верховної Ради, на місці, де хлопці виконали свій обов’язок, заплатили за новий порядок своїм життям”, – сказав Аваков.

Фото: УНІАН

Як сказав журналістам член колегії МВС, народний депутат Антон Геращенко, вирок обвинувачуваним у теракті під Верховною Радою, внаслідок якого загинули нацгвардійці, може бути винесений судом до кінця осені.

Меморіальна дошка загиблим 31 серпня 2015 року бійцям Нацгвардії біля центрального входу в будівлю Верховної Ради. Фото: УНІАН

“Засідання йдуть регулярно, й очікується в жовтні, максимум у листопаді, винесення вже вироку суду”, – зазначив Геращенко.

Він нагадав, що є два кримінальних провадження за фактом подій під парламентом два роки тому. Одне з них стосується Ігоря Гуменюка та Сергія Крайняка – їх звинувачують у тому, що кинули гранату. Друге стосується представників ВО “Свобода”, які брали участь в мітингу і нібито закликали активістів до агресивних дій.

“Очікується, що, швидше за все, суд почує аргументи слідства, прокуратури й оцінить це жахливе вбивство з тим, що той, хто кидав, повинен отримати довічне ув’язнення“, – додав Геращенко.

Фото: УНІАН

Як відомо, 31 серпня 2015 року під стінами Верховної Ради сталися сутички після того, як парламент підтримав у першому читанні зміни до Конституції щодо децентралізації. “За” проголосували 265 депутатів. “Проти” виступили “Самопоміч”, Радикальна партія та “Батьківщина”, представники яких заявили про зраду і голосування в інтересах Росії.
Натомість голова ВР на той час Володимир Гройсман порівняв зміни до Конституції зі скасуванням рабства в США. Президент Петро Порошенко виступив зі зверненням, в якому пообіцяв, що фінальне рішення щодо цих змін буде залежати від того, наскільки Росія виконуватиме Мінські угоди.

Голова ВР Андрій Парубій також прийшов вшанувати пам’ять загиблих нацгвардійців. Фото: УНІАН

Тим часом під Радою відбувалися сутички противників децентралізації. Хтось із протестувальників кинув бойову гранату, від вибуху якої загинули троє нацгвардійців, ще близько 150 бійців НГУ, правоохоронців та цивільних отримали поранення різної тяжкості. Більше 100 з них були госпіталізовані, й один боєць Нацгвардії у вересні помер від отриманих ран.

Сутички під ВР 31 серпня 2015 р. Фото: УНІАН

Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що гранату кинув боєць добровольчого батальйону “Січ” Ігор Гуменюк.

“Я прямо звинувачую Олега Тягнибока і його партію «Свобода». Я вважаю, що це злочин, а не політична позиція”, – сказав також Аваков.

У відповідь лідер ВО “Свобода” заявив, що “протест людей нікому не зупинити – ні Тягнибоку, ні Авакову, ні будь-кому іншому. Це народ висловлює свій протест проти ганебної, зрадницької влади”.

Екс-боєць батальйону “Січ” Ігор Гуменюк. Фото: Укрінформ

Справу щодо подій під Верховною Радою розділили на два кримінальні провадження – “тероризм” (обвинувачені – Гуменюк і Крайняк) та “масові заворушення” (в цьому провадженні обвинуваченими проходять 15 осіб, зокрема члени ВО “Свобода” Ігор Швайка, Ігор Сабій, Ігор Сосна, Сергій Бойко, Юрій Сиротюк, Едуард Леонов тощо).

 

У справі про вибух було затримано двох підозрюваних: бійця батальйону МВС “Січ” Ігоря Гуменюка та бійця добровольчого батальйону “Карпатська Січ” Сергія Крайняка.

Суд над бійцями батальйону МВС “Січ” Гуменюком та добровольчого батальйону “Карпатська Січ” Крайняком триває два роки. Весь цей час підозрювані перебувають за ґратами – через тяжкість підозр інші запобіжні заходи їм не передбачені.

У випадку доведення їхньої вини  обвинуваченим загрожує від 10 до 15 років ув’язнення.

Обоє свою провину заперечують.

Читайте також:

Рішення суду: Аваков має спростувати звинувачення на адресу Тягнибока в злочині 31 серпня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна