Пам’яті Шершня. Музей 3-го полку спецпризначення поповнився експонатами з 2014 року

 

Музей 3-го окремого полку спеціального призначення ССО в Кропивницькому поповнився пам’ятними експонатами – це приціл і сошки від снайперської гвинтівки “Рекорд”, а також хустка-“арафатка”, які належали загиблому бійцеві 3 опспп, старшині Андрію Шершню.

Ці речі приніс до музею волонтер Олександр, повідомляє сайт підрозділу.

“Історія цих гвинтівок для нашого полку особлива. На початку війни в полку бракувало якісних снайперських гвинтівок, адже, окрім радянських СВД, нічого не було. Тоді старшина Андрій Шершень привіз з арсеналу в Артемівську (тепер – Бахмут – “Н”), який утримували групи 3-го полку, 14 спортивних гвинтівок «Рекорд» (калібр 7,62*54), а місцеві волонтери вдосконалили їх. Зокрема переобладнали гвинтівку Андрія якісним 25-кратними прицілом «Leupold», сошками «Harris»… Волонтер приніс до музею базові приціл та сошки, зняті саме з гвинтівки Андрія Шершня. Пізніше модифікували і інші 14 гвинтівок”, – повідомляє 3-й полк.

Старшина Шершень загинув 29 липня 2014 року під час операції з пошуку та порятунку пілота Су-25 в селі Латишеве Донецької області. Тоді загинули 10 бійців полку, яких здав бойовикам місцевий фермер. В пам’ять про Шершня наприкінці жовтня 2014 року волонтери придбали та обладнали ще шість спортивних гвинтівок «Рекорд», встановивши на них дорогі та якісні приціли фірми «Vortex», фінські 7-секційні глушники, сошки тощо.

Ці гвинтівки використовують наші снайпери і сьогодні під час бойових дій та на змаганнях. Зокрема в червні 2016-го року снайперська група 3-го полку спецпризначення посіла перше місце на змаганнях снайперських груп у навчальному центрі “Десна”, використовуючи саме ці гвинтівки.

Волонтер, прибираючи в себе вдома, відшукав та приніс до полку базові приціл та сошки, які зняли з гвинтівки Андрія під час удосконалення. Також Олександр передав до музею полку “арафатку” Андрія Шершня, яку снайпер не взяв на своє останнє завдання.

На сьогодні, окрім гвинтівок СВД та “Рекорд”, снайпери 3 опспп використовують новітню зброю вітчизняного виробництва Z10, британські та американські.

Музей-кімната бойової слави 3-го окремого полку спеціального призначення в Кропивницькому, яку було повністю відреставровано, відкрилася 16 лютого 2018 року.
До її експозиції увійшли експонати та фото, що розповідають про всі етапи існування полку.

Читайте також:
Заочну справу про вбивство 10 спецназівців на Донбасі в липні 2014-го
передали в Кропивницький
.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.