НАБУ завершило досудове розслідування у справі Полякова і Розенблата

 

Детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування у так званій “бурштиновій справі”, фігурантами якої є народні депутати Борислав Розенблат і Максим Поляков.

Про це 29 лютого поінформувала прес-служба НАБУ.

“Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні (так звана «бурштинова справа»). 15 лютого 2018 року стороні захисту (шістьом підозрюваним, у тому числі двом народним депутатам України) відкрито доступ до матеріалів слідства”, – йдеться в повідомленні Бюро.

Зазначається, що підозрюваним інкримінуються наступні злочини:

– народному депутату, секретарю Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України (Максим Поляков) — ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище»);

– народному депутату України, заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва (Борислав Розенблат)  — ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст. 369-2 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище»);

– помічнику-консультанту народного депутата, який, за даними слідства, виконував роль пособника (Тетяна Любонько) — ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище»);

– представнику міжфракційного об’єднання Верховної Ради України «Депутатський контроль» та двом його спільникам — ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України («Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди»).

За даними НАБУ, народні депутати Борислав Розенблат та Максим Поляков з метою отримання неправомірної вигоди лобіювали необхідні законодавчі зміни на користь однієї з компаній у сфері видобутку бурштину.

11 липня 2017 року Верховна Рада підтримала подання генерального прокурора щодо зняття депутатської недоторканності з народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова, але подання про арешт щодо обох парламентаріїв було відхилене. Справа вибудувана на контактах “агента Катерина” з Розенблатом.
У лютому 2018 року суди дозволили зняти браслети стеження з обох нардепів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна