1:4. Регламентний комітет ВР після “кіно” дав згоду на арешт депутата Розенблата

 

Регламентний комітет Верховної Ради підтримав подання Генпрокуратури на зняття недоторканності з народного депутата від фракції БПП Борислава Розенблата та його арешт і направив цей висновок Верховній Раді.

Відповідні рішення комітет ухвалив на засіданні у п’ятницю, 7 липня.

Так, Регламентний комітет схвалив три подання ГПУ у “бурштиновій” справі – на притягнення Розенблата до кримінальної відповідальності, затримання й арешт. За перше подання члени комітету проголосували одностайно, щодо другого і третього  – п’ять депутатів “за”, троє утримались.

“Комітет вважає, що подання є законним, достатнім та обґрунтованим”, – зазначив в.о. голови комітету Павло Пинзеник.

Висновки комітету буде надіслано до голови Верховної Ради Андрія Парубія.

На п’ятничному засідання комітету Генеральна та Спеціальна антикорупційна прокуратури продемонстрували відеодокази зловживання службовим становищем та вимагання хабарів Розенблатом.

Із фільму видно, як агент НАБУ під прикриттям “Катерина” декілька разів зустрічалася з депутатом Розенблатом, починаючи з грудня 2016 року по червень 2017 року в різних ресторанах Києва.
На цих зустрічах депутат розповідав про можливість впливати на рішення Житомирської обласної ради, суди, прокуратуру та посадових осіб в Держгеокадастрі.

“Мені треба хоча б 16,5 і 85 тисяч – це десь двадцятка доларів. Там не все просто”, – говорив він на зустрічі 14 грудня 2016 року.

На зустрічі 4 квітня 2017 грудня Розенблат зізнався у можливості підкупу судів та прокуратури у Житомирі.
“За допомогою твоїх грошей я вирішу питання з прокуратурою і судом. Сьогодні документи передали в суд. Є звернення громадської організації. Ще 6 грудня Житомирська облрада подасть в суд, ми їх прижмемо”, – говорив нардеп.

В різні періоди агент передавала йому 6 тисяч доларів, 10 тисяч доларів, 20 тисяч доларів. Ці гроші він не брав у власні руки, натомість просив виходити з його охоронцями, щоб вони перераховували кошти.

“Катя, мені негайно потрібні 30 тисяч доларів”, – звертався нардеп до агента “Катерини” 24 квітня, на що вона сказала, що в неї є лише 6 тисяч доларів.
“Як, так мало?” – здивувався Розенблат.

Під час окремих зустрічей народний депутат пропонував агенту НАБУ закуповувати для її фірми нелегальний бурштин під виглядом польського бурштину.
Крім того він пропонував їй зареєструвати офшорну фірму в Арабських Еміратах.
“Треба десь 200 тисяч доларів, грубо кажучи 250… Все залежить від того, скільки гектарів ми купимо. 20 тисяч – це облрада, купимо пару голосів. Десь 50 тисяч – це Геокадастр”, – говорив Розенблат на зустрічі 8 червня.

У коментарі журналістам Розенблат сказав, що це “художній фільм”, НАБУ займалося провокуванням хабаря, він про гроші не говорив, а звук до відео змонтували.

За словами нардепа, у відео, продемонстрованому прокуратурою, він говорив не про хабарі, а “консультував агента НАБУ під прикриттям щодо бюджету заснування фірми для видобутку бурштину”.

У відповідь генпрокурор Юрій Луценко заявив, що фільм не художній і в ньому знімався не актор Безруков, а саме народний депутат України. Луценко також закликав Розенблата не ганьбити “Житомирщину і весь правлячий клас” та скласти депутатський мандат.

Антикорупційні органи звинувачують Борислава Розенблата в тому, що він і депутат з фракції “Народний фронт” Максим Поляков вимагали хабар від компанії-нерезидента за видобуток бурштину в Україні.

Як писала “Новинарня“, 19 червня НАБУ і САП затримали помічників народних депутатів за підозрою в отриманні 200 тисяч доларів хабара для передачі Розенблату і Полякову.

Стаття, за якою народного депутата від БПП Борислава Розенблата хочуть притягти до кримінальної відповідальності, передбачає до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна як для особи, що вчинила особливо тяжкий корупційний злочин.

Як повідомляла “Новинарня“, 6 липня Регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатньо необґрунтованими подання Генпрокуратури на нардепа Максима Полякова, що проходить в одній справі з Розенблатом, але спрямував їх на розгляд парламенту.

Борислав Розенблат – депутат-мажоритарник Блоку Порошенка від Житомирської області (округ №62), підприємець із компанії “Фаворит”, екс-член СДПУ(о) Медведчука.
Максим Поляков – списочник “Народного фронту” (№39), сам із Черкащини, колишній член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Раніше регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатньо обґрунтованим подання на зняття депутатської недоторканності з члена Радикальної партії Ляшка Андрія Лозового, якого підозрюють в ухиленні від сплати податків у розмірі 1,8 млн. гривень.
Перед тим, 3 липня, комітет також не підтримав подання ГПУ про зняття з недоторканності з депутата від фракції “Народного фронту” Євгена Дейдея у справі про незаконне збагачення, а 4 липня – щодо Олеся Довгого з “Волі народу” у провадженні про дерибан землі в Києві.

Як роз’яснили в ГПУ, за результатами розглядів цих подань Комітетом ВР з питань регламенту було прийнято рішення про направлення голові Верховної Ради висновків комітету, самого подання та пояснення нардепів.

Нагадаємо, 21 червня генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканості одразу з п’яти народних депутатів – Андрія Лозового, Євгена Дейдея, Олеся Довгого, Борислава Розенблата та Максима Полякова. 29 червня він вніс також подання щодо нардепа від “Опозиційного блоку” Михайла Добкіна.

Подання на Добкіна комітет ВР розглядатиме в понеділок.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна