Прем’єр Польщі порівняв Богдана Хмельницького з Гітлером за “злочини проти євреїв”. ВІДЕО

 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький назвав українського гетьмана Богдана Хмельницького серед тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу.

Про це він заявив під час лекції в місті Холм, присвяченій польсько-єврейським стосункам упродовж століть, пише “Європейська правда“.

“У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі” – заявив Моравецький.

При цьому він наголосив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв, а в часи нацизму у Польщі були найбільші репресії за допомогу євреям, і саме в Польщі їм допомагали найбільше.

“Першим великим злочинним актом проти євреїв, який у єврейській історіографії часом прирівнюється до Голокосту, було повстання Хмельницького. Очевидно, що тоді доходило до страшних злочинів, історики кажуть про 100 тисяч вбитих євреїв” – сказав Моравецький.

Він розповів епізод з облогою Львова, коли Хмельницький в обмін на видачу євреїв обіцяв відступити від міста: “Львів відмовив, сказав, що не віддасть єврейських братів, і не віддав”.

Польський прем’єр також розповів про свою нещодавню поїздку до Торуня: “Один із тамтешніх рабинів представив свій погляд на історію. Він говорив про трьох злочинців на «х» – Гітлер, Гіммлер і Хмельницький (польською Hitler, Himmler і Chmielnicki – Ред.). Це герой для наших сусідів, а для нас той, хто фактично призвів до першого занепаду Речі Посполитої”.

Відео лекції Матеуша Моравецького про польсько-єврейські взаємини:

Як відомо, ухвалений нещодавно в Польщі закон запроваджує покарання за заяви щодо провини польської нації чи польської держави у Голокості, а також за вислів “польські табори смерті”.
Цим законом також передбачено кримінальну відповідальність за пропаганду так званої “бандерівської ідеології”.

Читайте також:
Прем’єр Польщі пояснив мету ухвалення закону, який забороняє “бандерівську ідеологію”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна