Прем’єр Польщі пояснив мету ухвалення закону, який забороняє “бандерівську ідеологію”. ВІДЕО

 

Канцелярія прем’єр-міністра Польщі оприлюднила спеціальний відеоролик англійською мовою, в якому пояснюється мета внесення змін до закону про Інститут національної пам’яті.

Як повідомляє Польське Радіо, в ролику, присвяченому історії Польщі в період Другої світової війни, виступає глава польського уряду Матеуш Моравецький, а його звернення проілюстровано архівними матеріалами та знімками.

Прем’єр-міністр, серед іншого, каже про те, що “Польща була першою жертвою Третього Рейху, а смерть і страждання в нацистських німецьких концтаборах були спільною долею євреїв, поляків і членів багатьох інших народів та етнічних груп”.

Він також наголошує, що Польща опинилася під німецькою і радянською окупацією, і майже кожна польська сім’я втратила під час війни когось зі своїх близьких.

Моравецький наголошує, що заперечення Голокосту є фальшуванням історії, так само як применшення відповідальності справжніх авторів злочинів і приписування її жертвам.

“Ми хочемо боротися з брехнею в кожній формі”, – заявляє прем’єр-міністр.

За його словами, саме таким був намір внесення змін у закон про Інститут національної пам’яті.

Як повідомляла “Новинарня“, 26 січня польський Сейм проголосував за законопроект популістської фракції “Кукіз 15” про поправки до закону про Інститут національної пам’яті РП, які передбачають зокрема кримінальну відповідальність за пропаганду так званої “бандерівської ідеології”.

У зв’язку з цим МЗС України висловило стурбованість, заявивши, що Польща намагається зобразити українців “злочинними націоналістами”. Згодом законопроект затвердив і Сенат.

МЗС Ізраїлю також викликало заступника посла Польщі в Тель-Авіві для пояснень у зв’язку із законом, що впроваджує відповідальність за згадки про “польські табори смерті” і причетність поляків до Голокосту.

Читайте також:
Президент Польщі ретельно проаналізує проект закону про заборону “бандеризму”

Польський закон проти “бандеризму”: ще один удар по Україні. КОМЕНТАРІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна