Підсумки кінопрокату: “Кіборги” обігнали “Дзідзя” за касовими зборами

 

автор: Ольга Гордійчук

З кожним роком в прокат виходить все більше українських фільмів. У 2013 році їх було десять, у 2015-му – вже 24, у 2016-му – 29, у 2017-му – 35.

Приватне кіновиробництво частково підтримує Держкіно. У 2018 році на створення національного кіно додатково з бюджету виділили 500 млн. гривень.

Хоча попит на вітчизняні фільми зростає разом із пропозицією, найуспішніший український фільм 2017 року наразі може похвалитись лише 40-ю сходинкою в загальному рейтингу касових зборів за підсумками прокату в Україні.

Найкасовішим українським фільмом 2017 року стала стрічка Ахтема Сеїтаблаєва Кіборги.
За сім тижнів показів їй вдалося зібрати 22,178 млн. гривень.

У кінці 2017 року фільм був на другому місці в рейтингу, але щоб дізнатися остаточну суму касових зборів, “Новинарня” дочекалася завершення прокату в більшості кінотеатрів.

Кадр фільму “Кіборги”.
Серпень – полоненому росіянину: “Ну і с х*ра ти сюда приперся, Пьотр Іванич?!”

На друге місце опустився “DZIDZIO Контрабас” режисера Олега Борщевського, який тривалий час лідирував, зібравши в кінотеатрах 22,143 млн. гривень.

Автори і продюсери “Дзідзя” не афішують бюджет своєї комедії, але зізнаються, що він співмірний “Інфоголіку” – а це 4 млн. гривень.

Водночас вартість “Кіборгів” становить 47 млн. грн. Тож якщо бюджет “Кіборгів” перевищує “Дзідзя” у 12 разів, їх касові збори – майже одинакові.

Трійку лідерів-2017 замикає фентезі “Сторожова застава” Юрія Ковальова, яке пробуло в українському прокаті десять тижнів і зібрало 19,05 млн. грн.

В кінці жовтня цей фільм показали в кінотеатрах Білорусі, де він зібрав ще 544,7 тисяч гривень. Більше того – права на показ стрічки придбали вже 19 країн, серед яких Китай, Південна Корея, Франція, Японія, Росія.
Фільм також став доступний з англійськими субтитрами в онлайн-бібліотеках iTunes та Amazon.

“Інфоголік” Валентина Шпакова і Владислава Климчука отримав у прокаті 4,9 млн. грн., патріотичний “Червоний” Зази Буадзе – 3 млн.
Хоча різниця у бюджетах фільмів п’ятикратна: 4 мільйони витратили на створення молодіжної комедії проти 20-мільйонного бюджету “Червоного”, який розповідає про повстання бійців УПА у таборі ГУЛАГу.

Кримінальний трилер про контрабандистів цигарок “Межа” режисера Петера Беб’яка – українсько-словацький фільм, який протримався в українському прокаті три тижні і зібрав 1,3 млн. гривень. Натомість у Словаччині він став найкасовішим словацьким фільмом за всю історію їхнього кінопрокату, отримавши $2,06 млн. (майже 60 млн. грн. в еквіваленті). Бюджет фільму становив 37 млн. гривень на наші гроші.

Трагікомедія “Мир вашому дому!” Володимира Лерта, базована на збірці Шолом-Алейхема “Тев’є-молочар” і частково фінансована Держкіно, отримала стримано-негативні відгуки критиків і відповідні касові збори – 911 тис. грн. при бюджеті 20 мільйонів.

Житейська комедія “Припутні” Аркадія Непиталюка має бокс-офіс 771 тис. грн.

“Чужа молитва” із саундтреком Джамали, заснована на реальних подіях розповідь про кримськотатарську дівчину, яка рятувала єврейських дітей-сиріт під час Другої світової війни (ще одна стрічка Сеїтаблаєва 2017 року), зібрала 630 тис. грн. при бюджеті 31 млн. грн.

Режисер фільмів “Кіборги” та “Чужа молитва” Ахтем Сеїтаблаєв у коментарі “Новинарні” зазначив, що жоден український фільм, бюджет якого перевищує 10 мільйонів гривень, у прокаті не окупився. Головна причина цього – мала кількість кіноекранів.

Якою б якісною не була дорога національна стрічка, наразі вона фізично не може “відбити” свою вартість у 380 кінозалах із сучасною апаратурою, що є в Україні, і при наявній платоспроможності населення.

Попри це, Сеїтабалєв визнав, що зрушення є, й інтерес українців до власного кіно зростає.

Режисер “Кіборгів” розповів “Новинарні”, що спершу вони очікували на збори орієнтовно 8 млн. гривень, але перевищили цю суму вже за перший тиждень.

Зараз, за його словами, ведуться перемовини про показ фільму у Польщі, Канаді і країнах Балтії.

Поки що серед української аудиторії найбільш популярні й прибуткові – голлівудські фільми. В середньому касові збори такої стрічки становлять 44,7 млн. грн.

А найкасовішим в Україні 2017 року став 5-й фільм із франшизи “Пірати Карибського моря” (“Помста Салазара”): на нього наші глядачі витратили 99,2 мільйона гривень.

Порівнюємо: а що в сусіда?

У сусідній Польщі ситуація на кіноринку разюче відрізняється від української. Там у прокаті лідирує власне кіно, яке збирає в десятки разів більше грошей, ніж українські стрічки у нас.

У 2017 році найуспішнішим фільмом у прокаті Польщі була польська романтична комедія “Листи до М.-3”. Сума його касових зборів становить $17,7 млн. або 489,4 млн. грн.

Друге місце посідає теж польська стрічка “Ботокс” – драматичний трилер зібрав $13,3 млн. (367,7 млн. грн.).

Третій за успіхом фільм польського виробництва “Мистецтво кохання. Історія Міхаліни Віслоцької” – біографічна картина про польську сексологиню – посідає п’яте місце в загальному річному рейтингу з бокс-офісом $8,7 млн. (240,5 млн. грн.).

Наступний польський фільм в рейтингу, спортивний байопік “Найкращий”, зібрав $4,2 млн. (116,13 млн. грн.), це 14-те місце в загальному рейтингу.

Ще одна локальна романтична комедія “Поради для зради” отримала $3,3 млн. касових зборів (91,25 млн. грн.) – 21-ше місце в польському прокаті за даними boxofficemojo.com.

Зауважимо, що більшість рейтингових польських фільмів, якщо врахувати також наступні в національному топі касових зборів – це легкі романтичні комедії чи байопіки.

Порівнювати суми касових зборів України та Польщі недоцільно, адже в Україні удвічі менше кінотеатрів і квиток у середньому в 2,5 раза дешевший, ніж у Польщі. Також інакша купівельна спроможність населення.
Проте рейтинги вподобань принаймні доводять, що якісні вітчизняні фільми у Польщі є значно більш запитаними, ніж в Україні.

* Валютний курс для перерахунку – 27,65 грн/дол. станом на середину грудня.

** Дані про касові збори: www.boxofficemojo.com, Вікіпедія.

Читайте також:
“Кіборги” побили рекорд касових зборів для українських фільмів

Названо дату прем’єри фільму “Крути 1918”. Оприлюднено трейлер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна