НАЗК проти голови Держкіно Іллєнка: конфлікт інтересів, наміри усунути з посади й акції прибічників

 

Близько півсотні людей у п’ятницю, 26 січня пікетували офіс Національного агентства із запобігання корупції, протестуючи проти притягнення до відповідальності голови Держкіно Пилипа Іллєнка.

Цього дня в НАЗК відбувався розгляд справи Іллєнка, якого викликали на допит через можливий конфлікт інтересів, передає канал “Еспресо”.

В Агенції заявили, що він виписував премії своїй двоюрідній сестрі Марії Іллєнко, яка працює в Держкіно.

Напередодні Пилип Іллєнко ознайомився з протоколами про адміністративні порушення та зазначив, що не виявив у них доказів порушення ним закону щодо держслужби та запобігання корупції.
При цьому він вважає, що протокол НАЗК є показником того, що його хочуть усунути з посади.

“Я не тримався і не тримаюсь за посаду, але, склавши сьогодні саме два протоколи про адміністративне правопорушення замість одного (хоча по факту може йтися про одне можливе порушення), НАЗК фактично запустило процедуру незаконного звільнення мене з Державного агентства України з питань кіно”, – написав він у “Фейсбуці” 25 січня.

28 кінематографістів – продюсери, режисери та сценаристи – звернулися з відкритим листом до голови НАЗК Наталії Корчак з проханням про публічну зустріч для обговорення ситуації щодо переслідування Іллєнка.
Відповідний лист на захист голови Держкіно оприлюднив у соцмережі кінорежисер  Дмитро Томашпольський.

“Сьогодні люди прийшли протестувати, бо Пилипа Іллєнка піддають необґрунтованим репресіям. Ми хочемо, щоб людина далі могла працювати на розвиток вітчизняної кіноіндустрії. Успіх його роботи вже видно. Щоб побачити, куди витрачаються гроші з Держкіно, варто прийти у кінотеатр, купити квиток і побачити фільм”, – пояснив свою позицію письменник і сценарист Андрій Кокотюха, один із підписантів листа, який прийшов на акцію.

Водночас, як передає “Новинарня“, Національне агентство з питань запобігання корупції назвало пікети на  підтримку голови Державного агентства України з питань кіно “спробою тиску на діяльність Агентства”.
Про це йдеться в повідомленні на сайті НАЗК 26 січня.

“Протокол складено стосовно Пилипа Іллєнка за частинами першою та другою статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення за фактом того, що у його прямому підпорядкуванні перебуває особа, з якою в нього пов’язаний приватний інтерес (його двоюрідна сестра) і стосовно якої він приймав рішення у мовах реального конфлікту інтересів, а саме видавав накази про преміювання. Такі родинні стосунки зумовлюють виникнення приватного інтересу.
Національне агентство зазначає, що досить поширеною серед осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є підміна понять “обмеження щодо спільної роботи близьких осіб” (стаття 27 Закону України “Про запобігання корупції”) та “конфлікт інтересів” (стаття 28 Закону).
Так, Закон не забороняє мати у прямому підпорядкуванні осіб, які не охоплені поняттям “близькі особи”, але з якими особа пов’язана позаслужбовими стосунками (друзі, далекі родичі або інші позаслужбові стосунки, що зумовлюють наявність приватного інтересу). При цьому спільна робота осіб, які пов’язані між собою позаслужбовими стосунками, за якої одна з таких осіб є безпосереднім керівником, утворює конфлікт інтересів, який потребує обов’язкового врегулювання у порядку, встановленому Законом.
Тому у цьому випадку Голова Держкіно повинен був повідомити про конфлікт інтересів та врегулювати його”, – заявили в НАЗК.

В Агенції зазначили, що йдеться “про дотримання правил етичної поведінки службовця та відповідну оцінку приватних інтересів через призму можливого їх негативного впливу на об’єктивність прийняття рішень при реалізації своїх службових чи представницьких повноважень”.

При цьому в Національному агентстві наголошують, що “будь-які форми тиску на антикорупційний орган є неприпустимими, адже агентство здійснює свої повноваження виключно в правовому полі”.

Читайте також:
Держкіно заборонило в Україні показ усіх “Сватів”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна