Комітет ПАРЄ за закритими дверима обговорює повернення росіян. Ті нахабніють. ОНОВЛЕНО

 

У Страсбурзі, в Парламентській асамблеї Ради Європи, ввечері 23 січня почалося засідання ad-hoc комітету ПАРЄ (спеціального), присвяченого питанню повернення делегації Росії до роботи в Асамблеї.

Як повідомила “Європейська правда”, засідання почалося з непорозуміння між українськими депутатами та секретаріатом ПАРЄ.

“На засідання прийшли троє депутатів Верховної Ради – Володимир Ар’єв, Ірина Геращенко та Олексій Гончаренко; водночас, за регламентом, від України могла брати участь лише одна людина – керівник делегації Ар’єв. Після перепалки двоє інших представників ВР залишили приміщення”, – пише “ЄП”.

При цьому від Росії присутні двоє парламентарів: віце-спікер Держдуми Петро Толстой та голова комітету Ради Федерації у міжнародних справах Костянтин Косачов.

“Вони таки бояться великої присутності українців. Примчали представники секретаріату ПАРЄ, що, мовляв, від делегації можна тільки одного представника, й попросили, аби залишився тільки голова делегації Ар’єв”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Ірина Геращенко оприлюднила фото зачинених дверей у кулуарах ПАРЄ та зазначила, що “добрі справи не робляться за зачиненими дверима”.

Перед початком дискусії на ad-hoc комітеті Петро Толстой заявив журналістам, що не визнає факт російської агресії, припустивши водночас можливість військового захоплення України.

“Російських військ немає на території України, а якби вони були, то Україна вже була би у складі Росії”, – цитує Толстого “Європравда”.

При цьому представники Держдуми РФ повідомили, що навіть у разі повернення до ПАРЄ не мають наміру виконувати раніше ухвалені рішення Асамблеї.

“Деякі резолюції не будуть виконані ніколи. Ви маєте це чітко розуміти”, – заявив Костянтин Косачов.

“Ми будемо дискутувати (щодо їх змісту) з нашими колегами достатньо жорстко – після того як повернемося до Асамблеї”, – підтвердив Толстой.

ОНОВЛЕНО. На червневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи може бути представлений проект рішення про зміну до правил та процедур ПАРЄ, ухвалення якого вимагають в РФ.

Про це розповіли учасники першого засідання ad-hoc (спеціального) комітету з розробки таких пропозицій, повідомляє “Європравда”.

За словами голови української делегації в асамблеї Володимира Ар’єва, президент асамблеї Мікеле Ніколетті запропонував завершити роботу комітету і представити напрацьовані пропозиції наприкінці червня, на засіданні бюро літньої сесії.
“Це означає, що повернення росіян можливе не раніше вересня”, – уточнив депутат.

Водночас Ар’єв висловив сумнів щодо того, що позицію буде можливо узгодити до того часу.
“Я вважаю, що це дуже амбітне завдання, бо список питань дуже великий”, – пояснив він.

Як передає “ЄП”, представники Росії утрималися від виступів на засіданні. Петро Толстой пояснив, що вони і надалі слідкуватимуть за  дискусією та подадуть свої пропозиції до наступного засідання комітету, яке відбудеться 8 березня.
Умовою повернення РФ він назвав повне знятті санкцій.

“Я впевнений, що Росія повернеться до ПАРЄ. Але ми повернемося лише після того, як з регламенту буде прибрано норму, яка дозволяє обмежувати повноваження національних делегацій”, – пояснив Толстой.

Він також підтвердив, що до ухвалення таких змін Росія не платитиме внесок до бюджету РЄ.

Читайте також:
Генсек Ради Європи хоче зняти з Росії санкції і повернути її в ПАРЄ

Росія вирішила і надалі “бойкотувати” роботу в ПАРЄ, яка наклала на неї санкції

Нагадаємо, санкції на делегацію РФ у ПАРЄ були накладені 2014 року.
У січні 2016 року Росія сама заявила про неможливість брати участь у роботі Асамблеї.
Восени 2017 року в Раді Європи активізувалася кампанія за зняття санкцій з Росії, однак вона не призвели до конкретних результатів.

Читайте також:
Росія зупинила платежі до Ради Європи і вимагає зняти санкції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна