Генсек Ради Європи хоче зняти з Росії санкції і повернути її в ПАРЄ

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що геополітичні події не мають впливати на роботу організації, тому Росію треба повернути в Парламентську асамблею РЄ, попри анексію Криму та збройну агресію на Донбасі.

Такі неоднозначні заяві він зробив у зверненні до депутатів ПАРЄ, повідомляє “Європейська правда“.

На думку генерального секретаря, Рада Європи має “захищати громадян від довільного застосування влади їх власною державою… незалежно від геополітичних, геостратегічних та економічних інтересів”.

“Я би порівняв нашу роль із роллю Червоного Хреста“, – заявив Ягланд, пояснивши, що у часи конфліктів Червоний Хрест має найбільше роботи із захисту людей, і Рада Європи має йти точно таким шляхом.

“Органи РЄ зайняли чітку позицію щодо незаконної анексії Криму та конфлікту в Східній Україні. Але не нам належить вирішити ці конфлікти. І ці конфлікти не мають заважати нам захищати права людей як в Україні – включаючи Крим та Східну Україну – так і в Росії“, – сказав він.

Генсек РЄ закликав задіяти всі інструменти організації в Росії, в тому числі інструменти ПАРЄ, повернувши Росію до асамблеї.

“Зараз ПАРЄ не може цього зробити. Сподіваюся, ми знайдемо вихід з цієї ситуації”, – підкреслив Ягланд.

Він висловив упевненість у тому, що Росія та інші “проблемні” країни-члени РЄ мають залишатися  у складі організації, доки не порушують 4 статті Європейської конвенції з прав людини.

За його словами, у статутних документах РЄ визначені 4 принципи, від яких країна-член не може відхилятися навіть за надзвичайних обставин: заборона смертної кари, тортур, примусової праці або рабства, а також позасудового покарання.

“Це – найбільш фундаментальні цінності. Вони визначають душу Європи. Жодна країна, яка порушує ці принципи, не може бути членом нашої родини. З цього питання не може бути поступок”, – наголосив Ягланд.

Всі інші порушення принципів Ради Європи, на його думку, не мають такого впливу.

“Це не означає, що все інше можна порушувати. Якщо є порушення інших статей і систематичне небажання виправляти це – країна-член може звернутися до ЄСПЛ щодо виконання країною своїх зобов’язань”, – уточнив Ягланд.

На думку генсека РЄ, ідея організації полягає в захисті людей попри порушення конвенції її членами. “Фундаментальна ідея – зберегти спільний правовий простір (на території 47 країн, включаючи Росію), заради людей. Ми не маємо забувати, що для багатьох на континенті Конвенція та ЄСПЛ є останньою надією”, – пояснив він.

Ягланд також заявив, що наполягає: Росія має повернутися до роботи в ПАРЄ до саміту цієї організації, який запланований у наступному році.

На його думку, це має відбутися через зміну правил асамблеї до такого рівня, щоб “повернути на борт” всі країни-члени організації.

“Гармонізація правил організації – це частина нашої роботи… Досягнення цього було би найкращим шляхом відзначити 70 років заснування організації”, – заявив генсек РЄ.

Під “гармонізацією” мається на увазі зняття з російської делегації санкцій, які були накладені на росіян через анексію Криму, а згодом – через агресію проти Донбасу.

На думку Ягланда, повернення Росії в ПАРЄ означатиме відновлення захисту органів Ради Європи на території “всіх 47 країн-членів”.

Європа не має бути поділена знову. Новий поділ шкодитиме всім“, – впевнений генсек.

Він також визнав, що Рада Європи опинилася у фінансовій кризі й буде змушена скорочувати активність через одночасне зменшення внесків від Туреччини та Росії.

Як відомо, минулого року росіяни оголосили, що недоплатять в бюджет Ради Європи дві третини їх мінімального планового внеску. Згодом про зниження внеску оголосила Туреччина, яка перед тим брала на себе добровільне зобов’язання про підвищений внесок – у відповідь на критику з боку ПАРЄ Анкара повернула внесок до мінімального.

 

Тим часом скандальні заяви Ягланда прокоментували в Україні.

“Деякі політики в Раді Європі набагато більше часу і сил витрачають на те, щоб повернути Росію в РЄ, а не на те, щоб Росія забралася з Криму і Донбасу. В результаті можемо отримати не Раду Європи, засновану на цінностях, а Раду Європи, засновану на політичних інтригах. Було б дуже шкода”, – зауважив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

А перший заступник голови Верховної Ради, учасниця української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко нагадала, що українські експерти назвали Турйборна Ягланда найбільшим дипломатичним розчаруванням 2017 року.

“У своїй промові в ПАРЄ він пішов ще далі, аніж зазвичай, і заявив, що анексія і окупація не можуть бути підставами для санкцій. Мовляв, тільки пряме порушення 4-ї статті Європейської конвенції з прав людини, такі, як смертна кара, катування, примусова рабська праця. Невже до Страсбурга не доходять новини з України? І Ягланд не знає, що на окупованих РФ територіях Донбасу повернуто радянський кримінальний кодекс зі смертною карою, що там гіві-мотороли розстрілювали українських військових, в тому числі й під Іловайськом, Дебальцевим, ДАП, і це була публічна смертна кара…“, – написала Геращенко.

Вона нагадала, що на окупованих територіях військових заручників катують, що їх примушували до рабської праці з розбирання завалів Донецького аеропорту, що там були принизливі “паради полонених”, що в Криму катують татар і українців, про що Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров розповідали в Раді Європи, що українських політв’язнів Панова, Сенцова, Афанасьєва, Клиха, Карп’юка, Кольченка “катували і катують в російських тюрмах”.

“Так соромно, що і європейські колеги роблять вигляд, нібито цього не знають. Але наша місія – як би їм не було неприємно це чути – щоразу нагадувати й про їхню лояльність до тортур, якщо вони це підтримують”, – наголосила Геращенко.

“Це буде дуже важка сесія і важкий рік, ми бачимо, як багато європейців прагнуть закрити очі на очевидні речі, відстоювати цінність діалогу, забуваючи про ключові цінності – право на життя. Але ми, українська делегація, не збираємося плисти по течії і дати можливість забути про Крим і Донбас, заговорити, задіалогити ці теми. Ми не дозволимо закрити очі на насильство, зґвалтування, тортури, знущання, незаконне утримання, катування, неповагу до територіальної цілісності і суверенітет, кричуще порушення прав людини – все, що стало нормою на окупованих Росією територіях”, – запевнила заступниця голови ВР.

 

 

Читайте також:
Президентом ПАРЄ став італієць Ніколетті,
який голосував за проукраїнські резолюції, але хоче діалогу з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна