Президентом ПАРЄ став італієць Ніколетті, який голосував за проукраїнські резолюції, але хоче діалогу з РФ

 

Президентом Парламентсьої асамблеї Ради Європи став італійський депутат-соціаліст Мікеле Ніколетті.

Як повідомляє “Європейська правда”, його призначили на цю посаду без формального голосування – як безальтернативного кандидата.

За домовленістю політичних груп, цього року цю посаду мав посісти представник групи соціалістичних партій, а соціалісти висунули лише кандидатуру Ніколетті.

Очікується, що Ніколетті обійматиме посаду президента наступні два роки – за традицією ПАРЄ, президента переобирають на другий рік без дискусій.

Як зазначає “ЄП”, для України важливо, що цей політик не є проросійським. Історія його голосувань свідчить: Ніколетті щоразу підтримував проукраїнські резолюції та правки до них, а також щороку голосував за підтвердження санкцій проти РФ.

Водночас італійцям властиві сентименти на адресу РФ, і Ніколетті особисто неодноразово виступав за збереження діалогу з Москвою. Також саме за його участі ведеться діалог про повернення представників РФ до роботи в асамблеї.

І справді, в своїй “інавгураційній” промові новообраний президент ПАРЄ заявив, що наполягає на продовженні діалогу з російським парламентом.

Ніколетті висловив жаль через те, що росіяни, уникаючи формального продовження санкцій, самостійно відмовилися від участі в роботі ПАРЄ.

Дуже шкода, що парламент РФ не представив делегацію на сесію 2018 року. Попри це, діалог з російським парламентом триватиме”, – наголосив новообраний голова асамблеї.

Він не став уточнювати, в яких форматах буде відбуватися ця співпраця. Але екс-президент ПАРЄ Стелла Кіріакідес, звітуючи про свою діяльність на цій посаді, повідомила, що вже у вівторок, 23 січня, представники парламенту Росії будуть присутні на засіданні ad-hoc комітету, який вивчає можливість повернення росіян до роботі в ПАРЄ.

 

Кіріакідес також нагадала, що кроком для виходу з кризи у відносинах з російським законодавчим органом стала “зустріч з російськими парламентаріями, яка відбулася в грудні в Парижі”

Представниками парламенту РФ, які прибудуть до Страсбурга на запрошення Кіріакідес і будуть присутні на засіданні комітету, є віце-спікер Ради Федерації Петро Толстой та голова комітету Держдуми у міжнародних справах Костянтин Косачов.

Їхні повноваження на цій зустрічі наразі не узгоджені.

Як писала “Новинарня“, у жовтні 2017 року проросійський президент ПАРЄ Педро Аграмунт добровільно подав у відставку.

Це сталося після тривалого скандалу навколо його візиту в Сирію на літаку РФ разом з делегацією російських депутатів, на яких поширюються санкції. Після цього в ПАРЄ почали вимагати його звільнення.
Однак Аграмунт відмовився подавати у відставку, а процедури відкликання президента у ПАРЄ немає.

Після цього головою ПАРЄ на решту терміну Аграмунта (до січня 2018 року) була обрана проросійська кіпріотка Стелла Кіріакідіс.

Читайте також:

ПАРЄ ухвалила рішення, що дозволить зняти санкції з Росії

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.