Генсек Ради Європи прагне будь-що зняти санкції ПАРЄ з Росії. РЕАКЦІЯ УКРАЇНИ

 

У Раді Європи розглядають можливість скасування санкцій проти Росії, які були накладені за агресію РФ щодо України, без якихось умов.
Про це заявив генеральний секретар РЄ Турбйорн Ягланд в інтерв’ю виданню Financial Times, передає “Радіо Свобода”.

За його словами, таке рішення в РЄ допускають через побоювання, що Росія в зв’язку з обмеженнями може вийти з цієї організації. А це, як вважають у Раді Європи, може стати ударом по захисту прав людини в світі.

Наразі Москва вимагає відновлення права голосу для своєї делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи, яка здійснює контроль за Європейським судом із прав людини, а також дотриманням Конвенції про права людини 1949 року.
Права голосу в ПАРЄ Росія позбулася після анексії українського Криму в 2014 році, а в січні 2016-го сама відмовилася від участі в сесіях.

“Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму. Справа не в підриві цієї принципової позиції”, – сказав Ягланд, додавши, що представники Ради Європи повинні “в перспективі мати на увазі мандат” організації, який передбачає “захист прав людини в Росії, в Криму і будь-де на континенті”.

“Було б дуже погано, якби Росія покинула [Раду Європи], тому що конвенція і суд так важливі для російських громадян”, – пояснив Ягланд.

На його думку, “це буде негативна подія і для Європи”.

“У нас буде Європа без Росії. Це буде великим кроком назад для Європи”, – переконаний Турбйорн Ягланд.

Коментуючи заяву генсека РЄ, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила, що українська делегація в Парламентській асамблеї Ради Європи і надалі наполягатиме на неповерненні делегації Росії до сесійної зали ПАРЄ.

“Те, що РФ вкрала частину територій України, Грузії, його (Ягланда) не турбує, те, що РФ порушує права людини й створила територію безправ’я в окупованих регіонах – теж не турбує генсека РЄ. Те, що якщо Європа дозволить РФ порушувати базові європейські принципи і права людини, то Європа залишиться без Європи, бо це буде вже інша, деградована Європа – теж не приходить в голову генсеку РЄ. Як і те, що його заяви є самодіяльністю, йдуть всупереч рішенням Комітету міністрів РЄ і резолюціям ПАРЄ”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

“Ми живемо в час певної деградації європейських інституцій і їх зовнішнього послаблення – тією ж Росією. Можна це прийняти і плисти по течії, можна це констатувати і намагатися цьому протистояти. Українська делегація в ПАРЄ точно обирає другий шлях, бо насправді – він перший і правильний”, – заявила перший заступник голови парламенту.

Читайте також:
ПАРЄ ухвалила рішення, що дозволить зняти санкції з Росії

Генсек Ради Європи Ягланд хоче повернути росіян у ПАРЄ,
бо організація банкрутує, – Ар’єв

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна