У Human Rights Watch назвали проблеми України з дотриманням прав людини. І похвалили за ЛГБТ

 

Загроза життю та свободам мирного населення внаслідок військових дій на Сході, а також катування і незаконне утримання під вартою громадян на непідконтрольних територіях Донбасу залишаються головною проблемою у сфері дотримання прав людини в Україні.
Про це заявила Таня Купер, директор представництва міжнародної організації Human Rights Watch в Україні.

“ООН, ОБСЄ та інші міжнародні організації продовжують фіксувати жертви серед мирного населення на Сході України. Становище населення продовжує залишатись складним через відсутність на пунктах пропуску, особливо на тимчасово непідконтрольній Україні території, санітарно-гігієнічних умов та іншої інфраструктури, мінні поля, та обстріли що продовжуються”, – розповіла Таня Купер під час презентації доповіді Human Rights Watch в УКМЦ в четвер, 18 січня.

Окрім ситуації на Сході, найголовнішим негативним трендом у 2017 році в Україні стало погіршення рівня свободи вираження думок, асоціацій та свободи ЗМІ. У цьому питанні негативну роль зіграв підписаний президентом у березні 2017 року закон, який зобов’язав активістів і журналістів, які розслідують факти корупції, публічно декларувати особисте майно, а також підписані пізніше поправки до закону, які запровадили обов’язкове звітування для всіх громадських організацій та осіб, що з ними співпрацюють, сказала представниця Human Rights Watch.

Таня Купер наголосила, що й надалі погіршується ситуація з дотриманням прав людини в Криму.

“Ми продовжуємо документувати, що російська  і місцева влада придушують будь-які прояви публічної критики російської політики щодо Криму. Щодо проукраїнсько налаштованих кримських татар відкриваються кримінальні справи про сепаратизм, тероризм та висуваються інші обвинувачення”, – сказала правозахисниця.

За її словами, невирішеними залишаються низка кримінальних справ, зокрема про вбивство журналіста Павла Шеремета, розслідування щодо проурядового сайту “Миротворець”, справа щодо таємного незаконного утримання СБУ громадян під вартою, щодо осіб, причетних до подій Майдану у 2014 році.

Водночас Таня Купер зазначила, що минулого року в Україні були зроблені важливі кроки для  покращення забезпечення захисту та інклюзивності ЛГБТ-спільноти.

Загалом у Європі та Центральній Азії головною негативною тенденцією минулого року стало поширення авторитарного популізму, констатує HRW.

“Авторитарний популізм призводить до того, що демонізуються меншини, відбуваються атаки на права людини, підрив демократичних інститутів, таких як вільна преса і громадянське суспільство. Авторитарний популізм є фронтальною атакою на людські цінності, які лежать в основі прав людини”, – наголосила у свою чергу Рейчел Денбер, заступниця директора Human Rights Watch у справах Європи та Центральної Азії.

Читайте також:
Заборона соцмереж РФ в Україні: різна реакція НАТО, ЄС, РЄ і Human Rights Watch

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна