Луценко пояснив, куди пішло найбільше грошей з конфіскованого “общака Януковича”

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що більша частина конфіскованих в оточення екс-президента Януковича коштів пішли на потреби Міністерства оборони України, зокрема на виробництво ракетних комплексів для армії.

Як передає УНІАН, про це Луценко повідомив 17 січня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони.

«Я пишаюся тим, що в результаті цієї діяльності (спецконфіскації коштів) адміністрація Держприкордонслужби отримала 700 млн. грн., з них 300 млн. – на облаштування кордону, поки що достатньо не захищеного, а ще 400 млн. грн. пішло на створення системи ідентифікації відбитків пальців, що перед новим роком було повністю введено в дію. Тепер наш кордон захищений від небажаних осіб, котрі так легко перетинали його раніше”, – заявив він.

Також генпрокурор заявив, що в результаті спецконфіскації до держбюджету коштів оточення Януковича Нацгвардія отримала 900 млн. грн. “За що купила додаткову бронетехніку, яка зараз працює на українську безпеку”, – сказав очільник ГПУ.

Крім того, Національна поліція отримала 1 млрд. 480 млн. гривень.

Як наголосив Луценко, Міноборони отримало найбільшу частину з конфіскованих у оточення Януковича коштів.

“Коли ми читаємо в ЗМІ про те, що сотні ракетних комплексів вітчизняного виробництва пішли в армію, то це за ці кошти. Я не можу говорити скільки і не можу говорити їхні тактико-технічні характеристики, але саме цю техніку чекали всі, хто стикається з ворожими танками. Вони тепер будуть стикатися з ними не на відстані пострілу з гранатомету, а на відстані пострілу з ракетного комплексу вітчизняного виробництва”, – зазначив генпрокурор.

Також Юрій Луценко зауважив, що об’єднані територіальні громади отримали “реальні кошти, щоб люди відчули правильність цього рішення”.

Крім того, він додав, що в результаті спецконфіскації були побудовані нові дороги в Україні.

При цьому генеральний прокурор пояснив, що рішення Краматорського суду щодо спецконфіскації 1,5 млрд. доларів оточення екс-президента-втікача Януковича було засекречене, щоб не розкривати учасників злочинної схеми з 500 підприємств та щоб вони не протидіяти слідству в інших кримінальних провадженнях.

“Тому що одночасно в Генпрокуратурі ще продовжується слідство щодо десятків справ організованого злочинного угрупування Януковича в різних його конфігураціях, щодо різних його економічних злочинів”, – заявив він.

За словами Луценка, в рішенні Краматорського суду перераховуються сотні суб’єктів господарювання, через які оточення Януковича проводило свою злочинну діяльність.

“Розсекречення цієї інформації дуже ускладнить проведення слідчої та оперативно-розшукової, в тому числі таємної роботи щодо бенефіціарів цих структур. Перекладаючи на людську мову, якщо певний Сидоренко, який співпрацював з Януковичем, крав гроші або проводив інші злочині дії, буде знати, що саме його підприємства є в цьому переліку, звичайно він буде остерігатися прослуховування, зняття його телекомунікацій тощо набагато більше, якщо він цього не знає”, – зауважив Луценко.

“Вважаю це державним рішенням”, – підкреслив генпрокурор.

Читайте також:
Апеляційний суд відмовив адвокатам Януковича
у справі про конфіскацію $1,5 млрд.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 березня Краматорський міський суд ухвалив рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд. доларів екс-президента Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії “Газ Україна-2020” Аркадія Кашкіна. Через місяць рішення набуло чинності, і конфісковані кошти було перераховано в держбюджет.
22 травня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що Генпрокуратура робить кроки, щоб засекретити рішення Краматорського міськсуду з метою гарантування безпеки ключового свідка. Тоді Луценко заявив, що “жодних юридичних секретів в нас немає, але для нас дуже важливо забезпечити безпеку свідка, тим більше, є вже наступні особи, які допомагають нам йти тим же шляхом щодо інших активів”.
Керівники держави заявляли, що ці кошти підуть насамперед на посилення обороноздатності.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна