“Аль-Джазіра” опублікувала секретну ухвалу Краматорського суду щодо конфіскації “общака Януковича”. Причому тут Гонтарева

 

Катарська медіакомпанія “Аль-Джазіра” оприлюднила засекречене рішення Краматорського міськсуду Донецької області, за яким було конфісковано 1,5 мільярда доларів, що належали колишньому президентові України Віктору Януковичу та його оточенню.

Слідом за “Аль-Джазірою” з відповідним аналітичним супроводом 95 сторінок ухвали опублікувало видання “Українська правда”.
На них описується діяльність “злочинної організації Януковича” та її “підрозділу” — так званої “групи компаній СЄПЕК”, якою, за версією слідства, керував Сергій Курченко, маскуючи її під фінансову корпорацію.

У вироку описано вісім схем розкрадання державних коштів у паливно-енергетичній та банківській сферах, які реалізував “СЄПЕК”.

Йдеться про такі епізоди:

  1. “Скраплений газ”. Незаконне заволодіння скрапленим газом ПАТ “Укргазвидобування” та ПАТ “Укранафта” на загальну суму 2,196 мільярдів гривень.
  2. Незаконне заволодіння грошовими коштами “Нафтогазу” на суму 449 мільйонів гривень.
  3. Незаконне заволодіння коштами НБУ на загальну суму 787 мільйонів гривень, наданих у вигляді стабілізаційного кредиту ПАТ “Реал Банку”, яким володів Курченко.
  4. Незаконне заволодіння коштами “Брокбізнесбанку” на суму 836 мільйонів гривень шляхом протиправного надання міжбанківських кредитів уже згаданому “Реал Банку”.
  5. Незаконне заволодіння коштами “Брокбізнесбанку” на загальну суму 1,4 мільярда гривень шляхом видачі кредитів фіктивним підприємствам.
  6. Незаконне заволодіння грошовими коштами “Укргазбанку” на суму 499 мільйонів гривень шляхом укладання договорів купівлі-продажу облігацій Державної іпотечної установи.
  7. Незаконне заволодіння коштами ПАТ “Аграрний фонд” на суму понад 2 мільярди гривень — через укладення договорів купівлі-продажу ОВДП з “Укргазбанком” та договорів прямого РЕПО з Національним банком.
  8. “Вишки Бойка”. Незаконне заволодіння грошовими коштами ПАТ “Нафтогаз України” на загальну суму 4,966 мільярдів гривень.

“По жодному з організаторів цих схем вироків судів немає.  Нам відомо про лише два вироки — щодо Олександра Кацуби та Аркадія Кашкіна. Перший  у справі “Вишок Бойка” пішов на угоду зі слідством і дав цінні свідчення. Однак його покази так і не привели до висунення підозри самому Юрію Бойку.

Загалом за допомогою цих схем “злочинне угруповання” заволоділо коштами на суму понад 13 мільярдів гривень. Однак як саме акумулювалися ці кошти, хто здійснював або стояв за всіма оборудками, яким був ланцюжок фінансових операцій для кожної конкретної схеми — у вироку не йдеться.

Натомість, документ містить детальний опис лише одного з етапів легалізації здобутих у злочинний спосіб грошей.
Так, згідно з вироком, кошти відмивали через створені для цього приблизно 400 українських та іноземних компаній”, – пише “УП”.

З рішення випливає, що злочинці використовували реєстраційні документи, печатки, систему клієнт-банкінгу для переведення коштів з українських компаній на підконтрольні фірми на Кіпрі, Панамі та Белізі.

Зрештою гроші “осіли” на рахунках 10 офшорів: Foxtron networks limited, Katiema enterprises limited, Loricom holding limited, Wonderbliss LTD, Quickpace LTD, Sabulong trading LTD, Kviten solution limited, Baleingate finance ltd, Akemi management LTD, Opalcore LTD.

У матеріалі наголошується, що вивести 1,5 мільярда доларів з України у 2012-2014 роках Януковичу допомогла близька до нинішньої влади компанія ICU (Investment Capital Ukraine).

Засновниками ICU є голова Нацбанку Валерія Гонтарева, яка продала свою частку в компанії партнерам у червні 2014-го, та Макар Пасенюк, якого характеризують як  “фінансиста Порошенка”.

Також свого часу ICU супроводжувала процес передачі корпорації Roshen у “сліпий траст”.

“Після революції компанія ICU стала відомою не тільки в бізнес-середовищі. Її представники опинилися на ключових посадах у владі: Дмитро Вовк очолив НКРЕКП, Володимир Демчишин дістав крісло міністра енергетики, а Валерія Гонтарева стала головою Нацбанку”, – йдеться в статті.

Відповідно до секретного документу, ICU уклала угоду з купівлі облігацій, деномінованих в доларах, від імені восьми кіпрських компаній.

Пізніше був виявлений ​ зв’язок цих компаній з оточенням екс-президента Януковича.

“Краматорський міський суд своїм вироком затвердив угоду між військовим прокурором сил АТО Костянтином Куликом та Аркадієм Кашкіним про визнання його провини.

Прізвище цього таємного свідка засвітилося у “справі Курченка” ще в 2015 році. Тоді Кашкін теж пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою вину у фіктивному підприємництві в групі компаній Курченка. За це він отримав покарання у вигляді штрафу на 51 тисячу гривень. Однак грошей на штраф у Кашкіна не було, і йому замінили покарання на громадські роботи.

Злочини, за які судили Кашкіна в 2015 році, повністю збігаються з діяннями, про які йдеться у вироку 2017-го.
Зокрема, в обох вироках стверджується, що Кашкін надав третій особі свій паспорт та ідентифікаційний код для реєстрації на нього фірми “ГазУкраїна-2020”.
Єдине, що відрізняється, — рівень обізнаності та свідомої співучасті “головного свідка” Кашкіна у фіктивних транзакціях та фінансових оборудках з мільярдами “СЄПЕК”.

У вироку 2015 року зазначалося, що Кашкін “усвідомлював, що не має необхідних морально-ділових якостей та фінансових можливостей для здійснення підприємницької діяльності, що як засновник товариства (“ГазУкраїна-2020″) та як службова особа не матиме відношення до діяльності цього підприємства та управління ним, а його роль полягатиме виключно в прикритті незаконної діяльності”.

А у вироку 2017 року додається, що Кашкін отримав “також щомісячну винагороду в розмірі 2000 доларів США за участь у злочинній організації та вчиненні легалізації (відмивання) її доходів, одержаних злочинним шляхом”.

І скрізь по тексту вироку 2017 року описується, як сотні мільйонів доларів виводилися з України на офшори, а згодом реінвестувалися в ОВДП членами “угруповання Курченка” разом… з Кашкіним.

Водночас, у публічно доступному вироку від 16 березня 2017 року щодо іншого фігуранта цієї ж справи наголошується, що Кашкін свідомо відмовився брати участь у легалізації доходів через купівлю облігацій, а його підписи під банківськими документами щодо ряду фіктивних транзакцій підробили.

Отже, є щонайменше два рішення суду, якими спростовується участь Кашкіна у відмиванні грошей для Януковича та Курченка. Згідно з документами, у цих оборудках він виконував звичайну роль “фунта-номінала” або підставної особи.

Чому ж у 2017 році Кашкіна засудили за це повторно? Єдина причина — це потреба ГПУ отримати вирок суду щодо злочину з легалізації доходів. Саме така кваліфікація злочину дозволяє застосувати до арештованих мільярдів спеціальну конфіскацію”, – пише “УП”.

Читайте також:
ГПУ вилучила з суду оригінал вироку
щодо конфіскації $1,5 млрд. “общака Януковича”

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева заперечує інформацію, викладену в розслідуванні “Аль-Джазіри” щодо сприяння виведенню за кордон коштів екс-президента Віктора Януковича.
Її заяву, вперше оприлюднену ще в жовтні минулого року, НБУ повторно поширив на своїй Facebook-сторінці.

“Зараз деякі політики звинувачують мене у сприянні виведенню коштів «злочинною владою». Вважаю таке звинувачення нісенітницею, адже ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг – це пряма позика державному бюджету, яку державі, у разі ухвалення закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати.
Принагідно хочу зауважити, що моя практична діяльність у компанії ICU головним чином була спрямована на управління активами. Я не мала стосунку безпосередньо до брокерської діяльності, про що, до речі, добре відомо усім професійним учасникам ринку”, – сказано в заяві Гонтаревої.

Читайте також:
Апеляційний суд відмовив адвокатам Януковича
у справі про конфіскацію $1,5 млрд.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 березня Краматорський міський суд ухвалив рішення про спецконфіскацію 1,5 млрд. доларів екс-президента Януковича і його оточення в рамках процесу проти колишнього директора компанії “Газ Україна-2020” Аркадія Кашкіна. Через місяць рішення набуло чинності, і конфісковані кошти було перераховано в держбюджет.
22 травня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що Генпрокуратура робить кроки, щоб засекретити рішення Краматорського міськсуду з метою гарантування безпеки ключового свідка. Тоді Луценко заявив, що “жодних юридичних секретів в нас немає, але для нас дуже важливо забезпечити безпеку свідка, тим більше, є вже наступні особи, які допомагають нам йти тим же шляхом щодо інших активів”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна