Конфіскацію грошей Януковича ухвалив суд у зоні АТО. Луценко розповів про схему

 

Рішення про конфіскацію коштів екс-президента Януковича та його оточення виніс Краматорський міський суд Донецької області місяць тому. Про це сказав генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу у п’ятницю, 28 квітня.

“Після того, як вчора закінчився місячний термін на апеляцію, рішення вступило в законну силу”, – зазначив Луценко.

За його словами, перерахунок конфіскованих грошей до держбюджету України закінчиться до кінця дня.

Луценко підкреслив, що йдеться про кошти не фізичної особи Віктора Януковича, а злочинної організації, до якої входить низка осіб, серед яких Янукович, Арбузов, Клименко, Курченко та ін.

Він додав, що задіяно не про один рахунок, а близько ста. Через це, за його словами, перерахунок вкрадених коштів на єдиний казначейський рахунок займає певний час, але 28 квітня цей процес буде закінчено.

“Ідеться про близько сотні рахунків, на яких члени злочинного угруповання Януковича розміщали цінні папери”, – сказав генпрокурор.

“Кошти, вкрадені в різний спосіб на території України тодішньою владою, через близько 500 компаній виводились з України. Через ряд офшорних компаній потрапляли у всесвітню “мийку”. Відслідкувати їх точне походження три роки намагалися слідчі ГПУ, служби фінансового моніторингу, наші колеги за кордоном за нашими запитами”, – розповів генпрокурор.

“Вони випливали на Кіпрі, а в більшості своїй – на території Латвії. Звідти ці кошти заходили в Україну, і безальтернативно тільки ці члени злочинної організації фірми купували спеціально випущені за рішенням цих же членів злочинної організації державні облігації з 8% річних у валюті”, – зазначив Луценко.

“Я взагалі дивуюсь, чому колумбійська мафія не використала таку красиву можливість відмивання коштів. Береш крадені кошти, купуєш українські цінні папери, маєш 8 відсотків річних у валюті, а потім ще чисті гроші на руки…” – додав він.

“Особи, які укладали ці угоди, є пов’язаними особами із вищим керівництвом злочинної організації. Це також встановлено слідством і було взято в розрахунок судом. Відтак усі кошти, які в 2014 році після Революції Гідності були заморожені на рахунках в Ощадбанку, Ексімбанку, Приватбанку, зараз підлягають конфіскації до Державного казначейства”, – пояснив Луценко, назвавши це актом вищої справедливості.

На запитання, чому саме суд Краматорська приймав таке рішення, Юрій Луценко відповів: “Краматорський районний суд. А який суд ви хотіли? Тому що справа була порушена прокурором сил АТО. А сили АТО перебувають у Краматорську”.

Варто зазначити, що в судовій системі України існує лише Краматорський міський суд (Краматорськ – не райцентр, а місто обласного підпорядкування).

Читайте також:
У Януковича нема $1,5 млрд. для конфіскації, лише 28 млн., – адвокат

Порошенко розповів, на які потреби армії підуть конфісковані гроші Януковича

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна