Парламент Чехії ухвалив вотум недовіри уряду меншості Андрея Бабіша

 

Палата депутатів парламенту Чехії у вівторок, 16 січня, проголосувала за вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Андрея Бабіша, який прийшов до влади у грудні, після перемоги на осінніх виборах.

Рішення про недовіру підтримали 117 депутатів, проти проголосували 78, повідомляє видання Aktualne.cz.

Серед дев’яти представлених у нижній палаті парламенту партій “проти” голосували лише депутати від руху ANO, лідером якого є мільярдер Бабіш.

Попри втрату довіру парламенту, уряд Бабіша продовжить керувати країною, поки не буде створено новий кабмін.

Як відомо, президент Чехії Мілош Земан минулого тижня виступив у парламенті і висловив підтримку Бабішу, пообіцявши надати йому можливість ще раз спробувати сформувати уряд.

Після жовтневих виборів Бабіш так і не сформував коаліцію: уряд меншості спирався лише на 79 мандатів ANO у 200-місному парламенті.

Більшість партій закидають Бабішу і Земану, що вони діяли всупереч традиціям парламентської демократії та не вели серйозних переговорів щодо створення офіційної більшості.

Крім того, політичні сили відмовляються підтримувати прем’єра, поки його звинувачують у шахрайстві з коштами ЄС. Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству оприлюднило доповідь, в якій йдеться про те, що бізнес-проект прем’єра Чехії Андрея Бабіша надав неправдиві та неповні дані в заявці на отримання гранту ЄС, зазначає “Європейська правда”.

Нагадаємо, 13 січня в Чехії відбувся перший тур президентських виборів.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна