Вибори в Чехії: популісти виграли, але Європа не програла. ІНФОГРАФІКА

 

Вибори до нижньої палати парламенту Чехії, які відбулися 20-21 жовтня, виграла популістська партія мільярдера Андрія Бабіша “Акція невдоволених громадян” (ANO).
Керівна Соціал-демократична партія зазнала приголомшливої поразки, але пройшла до палати депутатів серед дев’яти (!) політичних сил, які подолали бар’єр 5%, передає “Новинарня“.

За даними чеського статистичного відомства після підрахунку 100% бюлетенів, партія “ANO 2011”, заснована колишнім міністром фінансів Бабішем, здобула підтримку близько 29,64%, або 1 500 113 виборців.
Це 78 мандатів у 200-місній палаті депутатів.

На другому місці – євроскептична Громадянська демократична партія (ODS) – 11,32% (572 962 голосів).

Нова Піратська партія – на третьому місці, у неї 10,79% (546 393 голосів).

Четвертою фінішувала праворадикальна партія “Свобода і пряма демократія” (SPD), лідер якої, чех японського походження Томіо Окамура не приховує бажання зняти санкції із Росії та фактично не заперечує фінансування з боку РФ – 10,64% (538 574 голосів).

Комуністична партія Чехії та Моравії, яка намагалася блокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з ЄС Україною, посіла п’яте місце – 7,76% (393 100 голосів).

Лише шосте місце посіла Соціал-демократична партія, яка досі формувала уряд – 7,27% (368 347 голосів, що конвертуються лише в 15 мандатів).
На виборах-2013 ČSSD мала 20,45% і 50 місць.

До нижньої палати парламенту увійдуть ще три політичні сили – “Християнсько-демократичний союз — Чехословацька народна партія” – 5,80% (293 643), правоцентристська “TOP 09”  – 5,31% (268 811), а також “Мери та незалежність” (STAN) – 5,18% (262 157).

Явка склала 60,84% (із зареєстрованих 8 374 501 виборця на дільниці прийшли 5 094 633).

“Дарма стереглися поразки Європи у Франції, Голландії чи Австрії. Це сталося в Чехії”, – прокоментував результати чеських виборів редактор “Європейської правди” Сергій Сидоренко, маючи на увазі перевагу євроскептиків та проросійських сил.

Посол України в Чеській республіці Євген Перебийніс вважає, що новий уряд, сформований за підсумками парламентських виборів, цілком може виявитися проєвропейським.

У коментарі “Європравді” посол погодився із тим, що результати правлячої Соціал-демократичної партії виявилися значно нижчими, ніж прогнозувалося. Однак наголосив, що це збігається з трендом останнього часу.

“Опитування свідчили, що виборці розчарувалися в традиційних партіях і віддали перевагу партіям популістського, євроскептичного та антимігрантського спрямування”, – пояснив дипломат.

Перебийніс переконаний, що центром наступної урядової коаліції – якщо вона буде створена – стане партія ANO, очолювана мільярдером Андрієм Бабішем. Однак посол України не вважає, що це свідчить про проблеми для Києва.

“Я не схильний демонізувати партію АНО. Хоча вона має дещо відмінний від багатьох інших партій погляд на функціонування Євросоюзу, це доволі прагматична партія, багато з її членів підтримують Україну, в тому числі – чинний міністр оборони Чехії Мартін Стропніцьки, який нещодавно відвідував Київ. А отже, нам не слід драматизувати результати виборів”, – наголосив посол.

Він також звернув увагу на те, що одна з відверто проросійських політсил – Комуністична партія (KSČM) – втратить у новому парламенті понад половину мандатів порівняно зі скликанням 2013 року (15 мандатів замість 33).

“Несподіванкою став провал комуністичної партії , яка показала найгірший результат на 30 років, менше 8%”, – зауважив дипломат.

Євген Перебийніс підкреслив, що дуже багато залежатиме від того, які партії увійдуть у коаліцію з ANO.
“У грі залишаються чимало варіантів коаліції, які означатимуть формування проєвропейського уряду, готового і надалі підтримувати Україну”, – пояснив посол.

Керівник партії-переможниці “ANO 2011” Андрей Бабіш уже заявив, що не вестиме переговори про формування уряду з проросійськими партіями.

Про це повідомляє iDnes, що є частиною медіахолдингу Бабіша.

Вийшовши до ЗМІ після оголошення попередніх результатів виборів, політик сказав, що в парламенті працюватиме “з усіма політичними силами”, однак цей принцип не стосується формування урядової коаліції.

За повідомленням iDnes, Бабіш виключає блокування з комуністами та правою євроскептичною партією SPD.

“Ми – партія для всіх, та ми – проєвропейська партія”, – наголосив Андрей Бабіш.

Він додав, що не варто очікувати створення проросійського уряду, попросивши “перестати боятися, що Чеська Республіка поверне на Схід”.

Читайте також:
Президент Чехії Земан пропонує заплатити Україні за втрату Криму,
бо буде європейська війна

Чехи вибачаються перед Україною за слова президента Земана

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна