“КНДР атакує”. Стали відомі подробиці помилкової ракетної тривоги на Гаваях

 

На Гавайських островах (штат США) 13 січня помилково спрацювала “тривога” у зв’язку з ракетною атакою.

Як передає Reuters, попередження про небезпеку балістичних ракет були відправлені на мобільні телефони, було рекомендовано негайно знайти укриття. Повідомлення мали примітку “Це не тренування”.

Спрацювали також сирени про тривогу, люди почали шукати сховища.

Люди шукають сховки на паркінгу біля Університету Гаваїв у Гонолулу. Кадр відео: JOE WALKER TWITTER / @_JoeWalker/via REUTERS

Згодом абонентам було розіслано повідомлення зі спростуванням попередження та твердженням, що ракети не летять на Гаваї, йдеться в сюжеті Reuters.

Відповідна інформація з’явилася також на дорожніх електронних вказівниках.

Однак перед цим частина громадян пережили паніку. Адже в разі реального ракетного удару Гавайські острови мають 12-13 хвилин для підготовки й евакуації людей.

Тихоокеанське командування армії США поінформувало, що повідомлення про загрозу балістичних ракет на Гаваях було випущене помилково; розпочато розслідування події.

Про інцидент доповіли президенту США Дональду Трампу.

За словами губернатора штату Гаваї Девіда Айджа, фейкове попередження про ракетну загрозу з’явилося через помилку персоналу агентства з питань надзвичайних ситуацій Гаваїв.

“Сталася помилка під час звичайної процедури перезміни, працівник натиснув не на ту кнопку”, — сказав Айдж.

Він також повідомив у “Твіттері”, що проведе зустріч із керівництвом штату, для запобігання подібних інцидентів.

Адміністратор агенції з надзвичайних ситуацій Гаваї Верн Міягі відмовився сказати, які дії будуть вжиті проти працівника, що допустив помилку.

Міягі розповів, що агентство регулярно тестувало систему сповіщення про надзвичайні ситуацію, і цей працівник вважав, що проводить тест, не усвідомлюючи, що він передав реальне попередження, двічі підтвердивши запит на оголошення загрози на екрані комп’ютера.

Свою помилку працівник побачив лише тоді, коли отримав на свій мобільний телефон таке саме сповіщення, як і решта громадян.

Як відомо, на Гаваях базується Тихоокеанське командування ЗС США, і в листопаді там заявляли, що проводитимуть щомісячні тестування готовності до можливого ракетного удару з боку Північної Кореї.

Читайте також:
Командувач ядерних сил США відмовляється бити по КНДР
за першим наказом Трампа

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна