Командувач ядерних сил США відмовляється бити по КНДР за першим наказом Трампа

 

Глава Стратегічного командування США Джон Гайтен заявив, що опиратиметься будь-якому «незаконному» наказу президента Трампа в разі, якщо буде відданий наказ про ядерний удар, і спробує рекомендувати альтернативне рішення.

Як передає «Радіо Свобода», таку заяву генерал Гайтен зробив 18 листопада на форумі в канадському Галіфаксі.

«Якщо команда незаконна, вгадайте, що станеться? Я скажу: «Пане президенте, це незаконно». І вгадайте, що він зробить? Він скаже: «Що буде законним?» І ми придумаємо варіанти, поєднання можливостей реагувати на будь-яку ситуацію, і так воно і працює. Це не так складно», – наголосив Гайтен.

Питання про потенційне застосування ядерної зброї є актуальним за умов протистояння США з Північною Кореєю через її ядерні та ракетні програми.
14 листопада сенатори США розпочали обговорювати межі односторонньої влади президента в питанні початку ядерної атаки, зазначає RFE/RL.
Сенатори і експерти-свідки погодилися з тим, що в разі ядерного нападу президент має конституційні повноваження для захисту країни. Але деякі сенатори висловили занепокоєння з приводу того, що імпульсивний президент Дональд Трамп має право в односторонньому порядку розпочати ядерну атаку і завдати перший удар.

Читайте також:
Кім Чен Ин анонсував завершення побудови ядерних сил КНДР та паритет зі США

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна