Посол США в Панамі подав у відставку, після того як Трамп обізвав низку країн “смердючими дірами”

 

Посол США в Панамі Джон Філі подав у відставку після того, як президент Дональд Трамп назвав мігрантів з Гаїті, Сальвадору та Африки людьми із “країн -смердючих дір”.
Він заявив, що не має змоги надалі працювати під керівництвом Трампа.

“Будучи молодшим офіцером дипломатичної служби, я підписав присягу вірно служити президенту та його адміністрації аполітично, навіть коли б я не погоджувався з певними політиками. Мої інструктори ясно дали зрозуміти – якщо я вважаю, що не можу цього зробити, я зобов’язаний піти у відставку. Цей час настав”, – сказав Джон Філі – кар’єрний дипломат і колишній пілот гелікоптера в Корпусі морської піхоти США.

Як повідомляє Reuters, посол іде у відставку “з особистих причин” 9 березня 2018 року.

Чиновники у Вашингтоні відмовилися обговорювати причини рішення Філі перервати кар’єру дипломата, більша частина якої була присвячена питанням Латинської Америки.

Водночас у Держдепартаменті США розповіли, що заяву про відставку Філі було подано ще 27 грудня, тобто вона не пов’язана з останньою скандальною заявою Трампа.

Напередодні на зустрічі в Білому домі, коли законодавці стали на захист двосторонньої міграційної угоди, президент США Дональд Трамп назвав іммігрантів з Гаїті, Сальвадору та африканських країн людьми з “країн – сммердючих дір” (‘shithole countries’).
Уряд Гаїті виступив з різким засудженням заяви Трампа і вимагає офіційних пояснень від Вашингтона.
Пізніше Трамп заявив, що не ображав жителів згаданих країн.

У кінці 2017 року Трамп оголосив про нові обмеження на в’їзд до США громадян низки країн. Він пояснив цю міру необхідністю дбати про безпеку країни через теракти, що почастішали.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна