“Кава на Хрещатику”: хто організовує, навіщо, за і проти

 

Акцію “Кава на Хрещатику”, призначену на 12:00 неділі, 24 грудня, організовує група помічника міністра оборони, позаштатного радника президента Юрія Бірюкова, тоді як ідея збору виходила від реальних ветеранів АТО.

У відповідній події на “Фейсбуці” організатором зазначений Олексій Петров – військовий ЗСУ, ветеран АТО, котрий співпрацює з Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення МОУ, яке курирує Бірюков.

Сам Юрій Бірюков за два дні до акції зазначав у коментарях, що шукає 5 тисяч гривень на каву для акції і називав Петрова співорганізатором.

При цьому за 12 годин до початку збору під стелою Незалежності намір взяти участь в акції підтвердили (на сторінці у ФБ) 1,8 тисячі осіб, “цікавилися” – ще 5,6 тисячі.

 

У запрошенні вказано: “На каву та спілкування з друзями чекаємо киян, гостей міста та окремо героїв нашого часу, справжніх учасників війни зі східним сусідом! З собою мати гарний настрій, каву у термосах, бутерброди та цукерки “Рошен”!
Мета – показати суспільству трохи іншу картинку, ніж щотижневі політичні вакханалії та спроба штурму Жовтневого палацу!”

Попередньо планувалося, що “Кава на Хрещатику” відбудеться одночасно і приблизно в одному місці з черговим недільним мітингом прибічників Саакашвілі. Однак згодом з’ясувалося, що “Рух нових сил” на 24 грудня не планував свій марш у Києві.
Відтак “Кава на Хрещатику” буде єдиним масовим навколополітичним заходом цього дня – якщо, звісно, зможе зібрати масовість.

За

Судячи з постів у “Фейсбуці”, ідея акції виникла 17 грудня на тлі спроби штурму прибічниками Михеїла Саакашвілі будівлі Міжнародного центру культури і мистецтв.

Громадський діяч, ветеран 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Олексій Погребиський розповів, що став свідком деструктивної акції опозиції, зустрівся з Олексієм Петровим і Дмитром Івановим та домовився скликати більше колег-ветеранів на каву, аби обговорити поточні події.

За словами Погребиського, так народилася ідея акції з хештегом #кава_на_хрещатику, але він приємно вражений розголосом, якого набув цей анонс.
Через це довелося звернутися через Спілку ветеранів до Київради із повідомленням про масовий захід.

Згодом додався також хештег #армия_пьет_каву.

Олексій стверджує, що біля витоків акції стояв не Бірюков – той лише підхопив ідею. І не адміністрація президента, “руку” якої вбачають в організації.

Погребиський та інші активісти називають акцію неполітичною та спрямованою насамперед на підтримку армії й учасників АТО.
Вони наголошують на тому, що політична символіка на акції заборонена.

Бірюков підкреслює, що акція “про тих, хто на Сході” та їх підтримку.

На акцію збираються приносити армійську символіку:

Водночас багато прихильників “Кави на Хрещатику” напівжартома заявляють, що “прийдуть із цукерками “Рошен”, говорять про сенс акції – підтримати реформи, що відбуваються в країні, та показати чисельність конструктивних сил напротивагу щотижневим опозиційним виступам Саакашвілі, Семенченка та ін.

Юрій Бірюков, а також близький до Генштабу ЗСУ волонтер Роман Донік активно поширюють у соцмережі інформацію про те, що подібні акції організовуються місцевими активістами також у інших містах, головним чином обласних центрах – Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові, Сумах, Рівному та ін.

Одним із приводів зібратися на Хрещатику потенційні учасники акції називають заяви одного з лідерів опозиційних виступів, нардепа від “Самопомочі” Єгора Соболєва, про те, ніби відгуки військових про так званий “Міхо-майдан” – це “роботу міністерства Стеця і Петра Порошенка, який, прикриваючись своїм статусом верховного головнокомандувача, намагається втягнути армію в рішення своїх політичних проблем”.

Проти

Ветеран АТО, колишній боєць-десантник 25-ї бригади Валерій Ананьєв, який нещодавно пройшов пішки пів-Європи, у своєму відеоблозі зазначив: хоча організатори “Кави на Хрещатику” і переконують, що акція “не про політику”, все одно вона по-суті буде політичною, на підтримку діючої влади. Тоді як до влади є дуже багато претензій.

Зокрема, поточним свідченням “якісної” роботи влади називають той факт, що за рішенням суду отримав умовний термін і вийшов на волю Юрій Крисін – організатор “тітушок”, які під час Майдану вбили журналіста Веремія.

При цьому “порохоботам”, охочим вийти на “Каву…”, закидають небажання визнати провладний характер їхньої акції, яка протиставляється кількамісячному опозиційному тренду Саакашвілі.
Про це зокрема заявляє ветеран АТО, юрист Масі Найєм.

“Друзі, волонтери, товариші з фронту, просто визнайте, що виходом на Майдан в неділю ви хочете захищати не своє право на каву, не радість за реформи. Так, поза сумнівом, вони є, ці реформи. На четвертому році після революції відмінним прикладом є справа Крисіна… Але це так, “дрібниця”.
Інша річ – абсолютно імпотентний міхомайдан! Ось що насправді варте вашої уваги, щоб мобілізувати вас і змусити в неділю вийти на вулицю. Визнайте це) Так, ваша кава – це божа роса, розумію. Але тільки не в мої очі…
Просто вважаю правильним називати речі своїми іменами. Так назвіть це “антиміхомайданом” або ще як… Це раніше потрібно було боятися владу януковича. А зараз ви чому боїтеся називати речі своїми іменами?” – пише Масі Найєм.

Читайте також:
Найєм: Не варто весь протест зводити до персони Саакашвілі

Ще один учасник війни на Донбасі, речник “Правого сектору”, бард Олексій Бик також порівнює “Каву на Хрещатику” з “антимайданом”. Крім того, він припускає можливі провокації та зіткнення активістів із провладного та антивладного таборів.

Також противники “Кави…” зазначають, що ця акція в інформаційному полі та соцмережах так чи інакше буде порівнюватися з “маршами” й мітингами Саакашвілі, і це порівняння – за кількістю учасників – навряд чи буде на користь провладних сил.

ОНОВЛЕНО. Читайте звіт про подію, яка відбулася:
Як пройшла “Кава на Хрещатику”. ФОТО, ВІДЕО, ВІДГУКИ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна