“Пережив свій Майдан і створив Вільну Людину”. Ветеран АТО Ананьєв пройшов 1800 км до “краю землі”

 

Валерій Ананьєв на мисі Фіністерре. Фото з ФБ

Ветеран АТО, колишній десантник Валерій Ананьєв дістався кінцевої точки паломницького шляху “Ель Каміно де Сантьяго” – могили апостола Якова в місті Сантьяго-де-Компостела (Іспанія), після чого пройшов до мису Фіністерре на узбережжі Атлантики.

До однієї з крайніх західних точок Європи Ананьєв дістався 30 серпня, а 31-го – підсумував свій похід в окремому ФБ-дописі.

“Я обіцяв пройти 1500 кілометрів, а пройшов більше 1800. Але чи важливо це? Мабуть, якби це сталося зі мною три місяці тому, моя гординя дуже тішилася б (або зловтішалася б). Але зараз я розумію, що це не має ніякого значення.
Я пройшов сотні кілометрів лісу, перейшов гори, не зупинявся в будь-яку погоду, відвідав більше 300 французьких та іспанських міст, спілкувався з сотнями іноземців, спав у їхніх будинках, їв із ними з одного столу, півтора місяця мене супроводжував Атлантичний океан, але це, насправді, набуло значення лише в тому, що всі ці події у своєму незбагненному для людського розуміння поєднанні здатні створити нову Людину, Вільну Людину”, – констатував Валерій.

“Якщо говорити мовою символів, то в моїй душі відбувся свій маленький Майдан. Адже, по суті, Майдан – це акт руйнування. Руйнування «совкоподібної» системи, стереотипів, жлобства і вузькості мислення. Вільна Людина в наш час – це не раб, який скинув кайдани, а людина, яка намагається вичавити з себе все те, що заважало їй бути людиною. І ми всі з вами стали на цей шлях у 2014 році”, – пояснив своє бачення військовослужбовець запасу.

“Я не став Далай Ламою після “Каміно” :), відбувся лише акт руйнування, а це набагато простіше, ніж побудувати. І ми повинні усвідомлювати, що з суспільства, яке близько сотні років керувалося штампами «не украдешь – не проживешь», «хочешь жить – умей вертеться», не може з’явитися влада з кристально чистою душею. 🙂 Це сумно, але це історична правда. В нас усіх ще попереду багато роботи, в першу чергу над самими собою. А своїм прикладом ми змінимо своїх дітей, рідних, друзів та змусимо декого рахуватися з цими змінами. Так і будується справедливе суспільство: великою працею та твердістю вибору своїх переконань. Суспільство, в якому не існує вибору між намаганням неправедно збагатитися або залишитися в гармонії зі своєю совістю. Вибір повинен бути очевидним”, – заявив Ананьєв.

Валерій подякував усім, хто прийшов провести його на Майдан 11 червня, читачам у соцмережах, які його підтримували, та українським емігрантам, котрі “дуже сильно допомогли” йому у Франції та Іспанії.

“Дякую вам всім. Без вас моє “Каміно” було б іншим”, – пише мандрівник.

Він виклав у “Фейсбук” фото, показавши, як почепив прапор України на щоглу на мисі Фіністерре.

Протягом свого маршруту Валерій наголошував, що це не подорож, а він – не турист, а прочанин, який іде паломницьким шляхом.

“Я не знаю, що Проща може подарувати кожному з вас, це все індивідуально. Я, наприклад, отримав набагато більше, ніж розраховував. Точніше, я взагалі ні на що не розраховував. Але отримав те, що змусило мене плакати, як малу дитину, впродовж декількох годин. Відбулося це ще місяць тому, а далі я просто переконувався у тому, що правильно все зрозумів. Це набагато більше, ніж просто подорож”, – засвідчив Валерій.

Після перельоту з Києва 15 червня мандрівка Ананьєва паломницьким шляхом “Ель Каміно де Сантьяго” почалася з Парижа. На кордон Іспанії він прибув 1 серпня. А за останній місяць пілігрим пройшов всю Іспанію вздовж узбережжя Атлантичного океану – 900 км.

На маршруті хлопець ночував у монастирях, допомагав влаштовувати весілля, побував у полях, горах і на пляжах, долучився до “Фієсти” в Памплоні, став жертвою діда-крадія, який поцупив Валерині окуляри, та пережив багато інших пригод.

Валерій Ананьєв прибув у Сантьяго Де Компостелла 26 серпня

“У мене декілька разів гнили пальці на ногах, на одному пальці нігтя вже немає, було запалення меніску правої ноги, потім почало боліти коліно лівої, кожен день у мене болять гомілкостопи, а кожної ночі у мене викручує ноги. І кожен день я йду. Біль та втома – це зараз мої психологи та психіатри. Океан, гори та дерева мої лікарі. Коли я йду – це мої моменти щастя”,- писав Ананьєв.

На початку прощі він ішов 7 км за день, потім – 20-30, а безпосередньо перед Сантьяго Де Компостелла “не знаю як, але пройшов 120 км за два дні”.

З мису Фіністерре Валерій піде в Португалію.

Читайте також:
Ветеран АТО Валерій Ананьєв у паломництві Західною Європою
перейшов на українську мову

Як писала “Новинарня“, Валерій Ананьєв планував мандрівку ще перед звільненням із лав ЗСУ, а розпочав її через декілька днів після введення безвізового режиму, щоб на власному прикладі показати переваги “безвізу”.
Крім того, самостійна подорож для Валерія стала способом психологічного розвантаження та абілітації.

Своє 24-річчя він відзначив у поході.

Валерій Ананьєв, родом із Первомайська Луганської області, був на контракті в Збройних силах ще до 2014 року.
У складі 25-ї бригади ВДВ ЗСУ хлопець звільняв Слов’янськ, брав участь у боях за Краматорськ, Дебальцеве, Вуглегірськ, Шахтарськ, Добропілля та ін.

Завдяки соцмережам Валерій став одним із медійних “облич” АТО. Ще з червня 2014 року почав вести відеоблог, викладаючи відео із зони бойових дій. Його ролики набирали десятки й сотні тисяч переглядів; Валерія називали “секс-символом АТО”.

Боєць звільнився з лав ЗСУ в жовтні 2016-го.

підготувала: Ольга Гордійчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна