Рада законом замінила “інвалідів” на “осіб з інвалідністю”

 

Верховна Рада ухвалила закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб з інвалідністю”, відповідно до якого слова “інвалід”, “особа з обмеженими фізичними можливостями”, “інвалід війни” та “дитина-інвалід” замінено відповідно словами “особа з інвалідністю”, “особа з інвалідністю внаслідок війни” та “дитина з інвалідністю” у відповідних відмінках і числах у 44 законодавчих актах.
Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні 19 грудня законопроект за основу та в цілому підтримали 232 народні депутати.

Законом  №6710 також визначено, що положення про Фонд соціального захисту інвалідів затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної соціальної політики з урахуванням пропозицій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю.

Законом уточнено норми статті 22 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” щодо умов вступу осіб з інвалідністю до вищих та професійно-технічних навчальних закладів та збережено норму стосовно виплати студентам з інвалідністю тільки академічної стипендії.

Законодавчим актом встановлено, що посвідчення, видані до набрання чинності цим Законом, у яких застосовується слово “інвалід”, а також відповідні пенсійні посвідчення є дійсними протягом строку, на який їх видано, передає прес-служба ВР.

Крім того, 19 грудня парламент прийняв за основу проект Закону “Про внесення зміни до Закону України «Про реабілітацію інвалідів України» щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції”.

Законопроектом №7161 пропонується передбачити, що особам, у яких внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпечені її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, що призвело до інвалідності, група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково) та на ступінь вище.

Відповідні зміни пропонується внести до статті 7 Закону України “Про реабілітацію інвалідів в Україні”, цей акт ще потребує голосування в цілому.

Читайте також:
Треш у Коростені: на святі інвалідів незрячі давилися булками,
поки нардеп за сусіднім столом уминав делікатеси. ВІДЕО

Депутат-інвалід зі “Свободи” в Тернополі побив хлопця й дівчину
з патрульної поліції. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна